Dodik: Blokirat ćemo sve projekte za Federaciju BiH!

Danas je u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine održana sjednica Predsjedništva gdje je bilo govora o mnogim pitanjima. Dodik je između ostalog zatražio smjenu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića kako bi on kao predsjedavajući išao u New York na sjednici Ujedinjenih nacija.

Član Predsjedništva iz reda sprskog naroda Milorad Dodik na sjednici je učestvovao putem videolinka jer se nalazi u Banjoj Luci gdje je imao zakazanu konferenciju za medije u 12:30 sati.

Dodik je predložio da se na dnevni red stavi sjedni stavi pitanje ulaska Bosne i Hercegovine u Otvoreni Balkan, te da se stavi i glasanje za krivični progon visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Druga dva člana Predsjedništva Željko Komšić i predsjedavajući Šefik Džaferović bili su protiv Dodikovih prijedloga, pa ništa od ovoga nije uvršteno u dnevni red današnje sjednice.

Milorad Dodik je najavio da više neće podržavati međunarodne sporazume za razvojne projekte u Federaciji Bosne i Hercegovine.
– Osim razvojnih projekata za FBiH, tu ništa ne može da prođe. Ne mogu više da podržavam razvojne projekte u FBiH. Nije mi drago, ali tako moram da radim zbog patološkog odnosa druga dva člana Predsjedništva BiH prema razvojnim projektima u Republici Srpskoj – rekao je Dodik.

Dodik je na današnjoj sjednici bio i protiv toga da se njemačkom ambasadoru uruči agreman, a bio je i protiv sporazuma o zapošljavanju članova porodice britanske ambasade.

Dodik je predložio smjenu predsjedavajućeg Predsjedništva Šefika Džaferovića, te da on naslijedi Džaferovića u predsjedanju, kako bi kao predsjedavajući mogao ići u New York i govoriti na sjednici UN-a.

Dodik: Blokirat ćemo sve projekte za Federaciju BiH!
Dodik: Blokirat ćemo sve projekte za Federaciju BiH!

izvor : saff.ba