Dodik bez straha od državnog tužilaštva: RS nastavlja raditi na izgradnji Buk Bijele na Drini

Pitanje državne imovine i koncesija na istoj je tema na kojoj se dugo lome politike u Bosni i Hercegovini. Uprkos tome što je za gradnju Buk Bijele potrebno odobrenje države, iz entiteta Republika Srpska tvrde da nije tako te da je projekat uveliko u realizaciji.

U jutarnjem programu RTRS-a gostovao je pomoćnik ministra za energetiku RS-a Milan Baštinac koji tvrdi da sve vezano za izgradnju HE Buk Bijela na Drini teče prema planu. Naveo je da trenutno rade na fazi odabira izvođača radova.

Osim toga, on tvrdi da je projekat u skladu sa Ustavom BiH i zakonima RS-a te da bi protivljenje realizaciji projekta nanijelo štetu i BiH i RS-u. Slično je jučer u programu RTRS-a kazao i sam Milorad Dodik.”

Buk Bijela, gasovod, aerodrom, imovina, to su sve neprikosnovena pitanja RS-a. U onom dijelu gdje se pojavljuje BiH jeste davanje saglasnosti za gasovod i aerodrom.

Što se tiče Buk Bijele oni nemaju nikakvu nadležnost. Ustavni sud izmišlja teme. Samo pokušavaju da zgrabe i BiH i imovinu”, rekao je lider SNSD-a.Ustavni sud BiH je 2021. godine donio djelimičnu odluku u kojoj navodi da su riječne vode također državna imovina i da je država jedina koja ima nadležnost davanja koncesije na istu.

U drugom dijelu odluke je naloženo Komisiji za koncesije da riješi ovaj spor između BiH i njenog entiteta. Međutim, komisija već godinama nije popunjena pa tako nije mogla ni odlučivati u zadatom roku.

Nakon što je rok istekao, Ustavni sud BiH je predmet preusmjerio i na državno tužilaštvo, koje bi trebalo istražiti krivce za nezakonitu realizaciju projekta.

klix.ba