DF u Predstavničkom domu FBiH pokrenuo incijativu za smjenu Sanje Vlaisavljević

Klub zastupnika Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH predao je u parlamentarnu proceduru zahtjev za smjenu ministrice kulture i sporta u Vladi FBiH, Sanje Vlaisavljević zbog skandaloznih i uvrijedljivih izjava o potrebi za rehabilitovanjem ratnih zločinaca.

Smatramo da je na navedeni način Sanja Vlaisavljević direktno prekršila zakletvu kojom se obavezala na poštivanje Ustava FBiH i vladavine prava, da njena izjava data u medijima ispunjava propisane uvjete za postojanje osnovane sumnje da je počinila nekoliko krivičnih djela, da je povrijedila brojne žrtve zločinca Kordića i svih ostalih ratnih zločinaca namjerno stvarujući atmosferu njihove dodatne viktimizacije, beznađa i straha, te da su to razlozi nedostojnosti za dalje obavaljanje funkcije ministrice kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine”, saopštili su iz DF-a.

Predsjednik Kluba Demokratske fronte Mahir Mešalić potpisao je ovu incijativu.

U obrazloženju ove incijative stoji da je 10. maja 2023. godine aktuelna ministrica Vlaisavljević u pogledu ličnosti osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića i njegovog učešća u presuđenom udruženom zločinačkom poduhvatu i izvršenju teških zločina iznijela vrlo skandalozne i neprihvatljive stavove.

“Naime, Sanja Vlaisavljević gostujući na N1 izjavila je da ratni zločinci, kada odsluže kaznu, moraju biti rehabilitirani. Također je u istoj emisiji komentarisala izjave predsjednice FBiH, Lidije Bradare: “Jako je dobro to rekla, jako je dobro to rekla. Da je on odslužio kaznu za ratni zločin. Šta ćemo sa ratnim zločincima kada odsluže kaznu? Ne, šta ćemo. Vrati se Sanja Vlaisavljević sa odslužene kazne kao ratni zločinac i šta ćemo? Ok, ajmo sad ostavit po strani državne funkcionere. Šta ćemo sa tim ljudima, koji su odslužili. Oni moraju biti rehabilitovani. Postoji u svim pravima, humanitarnom pravu i klauzule koje kažu da oni koji odsluže kazne moraju biti resocijalizovani i rehabilitovani”, citirali su riječi Vlaisavljevićeve.

Sanja Vlaisavljević poručila da je i ratne zločince potrebno rehabilitovati i da je Bradara u pravu

Iz kluba DF-a su nakon ovih izjava zatražili hitno izjašnjenje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH kojom bi se obavezao premijer Vlade FBiH da pokrene proceduru smjene.

Klix.ba

https://1b2c902f4a1936ed842e3281ae8fe2d8.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html