Nedjelja, 22 svibnja, 2022
More
  spot_img

  Detalji oružanog napada na Univerzitetu Heidelberg: Napad izveo 18-godišnji Nijemac, prije napada izjavio “ljude treba kazniti”

  Ušao u amfiteatar univerziteta u kojem je bilo 30-ak ljudi, a potom nekoliko puta otvorio vatru iz oružja

  Oružani napad u kampusu Univerziteta Heidelberg, u istoimenom njemačkom gradu, u kojem je jučer ubijena jedna osoba, izveo je 18-godišnji državljanin Njemačke, prenosi Anadolija.

  Šef policije u Mannheimu Siegfried Kollmar rekao je na konferenciji za novinare povodom napada da je 18-godišnji Nijemac ušao u amfiteatar univerziteta u kojem je bilo 30-ak ljudi, a potom nekoliko puta otvorio vatru iz oružja.

  Navodeći da je u ovom napadu povrijeđeno više osoba, Kollmar je rekao da je među njima i 23-godišnja žena, koja je kasnije preminula u bolnici.

  Kollmar je također naveo da je napadač, koji je u amfiteatar ušao s dvije puške, pronađen mrtav ispred zgrade, te da je počinio samoubistvo.

  Navedeno je da je oružje koje je napadač nosio najvjerojatnije kupljeno u inostranstvu, odnosno da napadač nije imao dozvolu za oružje koje je nosio.

  Kollmar je podijelio informaciju da je pretražena i kuća napadača s prebivalištem u Mannheimu, te da je ta osoba u poruci koju je prije napada napisala drugoj osobi na Whatsappu upotrijebila izraz “ljude treba kazniti”. U torbi koju je napadač nosio sa sobom bilo je više od 100 metaka.

  Andreas Herrgen, iz Tužilaštva u Heidelbergu, koji se također obratio na konferenciji za novinare, izjavio je da će se narednih dana istraživati ​​pozadina napada te kako je za sada preuranjeno išta o tome govoriti.

  Napadač nije ranije počinio bilo kakvo krivično djelo u Njemačkoj.

  Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je kako je zgrožen incidentom na Univerzitetu Heidelberg, gdje je napadač pucao na studente iz pištolja, ubio studenta i ranio mnoge.

  Izražavajući saučešće univerzitetu, studentima i porodicama žrtava, Scholz je rekao da mu se “srce slama nakon takvih vijesti.”

  Izvor: Oslobodjenje.ba

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci