More
  spot_img

  DANIJELA KRISTIĆ NIJE KAO ŽELJANA ZOVKO ILI BOŽO LJUBIĆ: “Hrvatica sam iz Sarajeva i ne osjećam se majorizirano”

  DANIJELA KRISTIĆ NIJE KAO ŽELJANA ZOVKO ILI BOŽO LJUBIĆ: "Hrvatica sam iz Sarajeva i ne osjećam se majorizirano"
  DANIJELA KRISTIĆ NIJE KAO ŽELJANA ZOVKO ILI BOŽO LJUBIĆ: "Hrvatica sam iz Sarajeva i ne osjećam se majorizirano"

  Danijela Kristić mlada je političarka koja je nakon svoje prve kandidature na Općim izborima 2018. godine, uspjela ući u Skupštinu Kantona Sarajevo gdje trenutno obnaša funkciju zamjenice predsjedavajućeg. Osim toga, Kristić je 2021. godine izabrana za potpredsjednicu stranke Narod i Pravde.

  Sa Kristić smo razgovarali o njenom političkom angažmanu i izazovima koji ovaj posao nosi, ali i o tome da li se kao Hrvatica u Sarajevu na bilo koji način osjeća majorizirano ili ugroženo, obzirom da je to česta izjava koju možemo čuti od strane Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH.

  “Pa ja moram reći da sam cijeli život u Sarajevu, da sam tu odrasla i da se nikad niti u jednom trenutku nisam osjećala majorizirano. Međutim, ljuti me činjenica i razmišljanje pojedinih lidera da glas u Sarajevu manje vrijedi od glasa Hrvata u Mostaru, Širokom, Ljubuškom te da Hrvati iz Sarajeva nisu legitimni predstavnici Hrvata.

  Ja mislim da sam ja očit primjer da neko ko je evo u politici, neko ko je Hrvat iz Sarajeva, ko se bori kako za prava Hrvata, tako i za prava svih građana Bosne i Hercegovine, a da ne pripadam političkoj opciji HDZ-a.

  Moje mišljenje po ovom pitanju je veoma jasno to jeste da Hrvati u Bosni i Hercegovini, odnosno Hrvati iz Sarajeva jesu legitimni predstavnici, da Hrvat iz Sarajeva mora imati mogućnost da uđe u Dom naroda. I smatram da Hrvatska koja je naša susjedna zemlja i koja je već u EU, treba pomoći Bosni i Hercegovini da se pridruži toj evropskoj porodici”, pored ostalog, kazala je Kristić u razgovoru za Source.ba.

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci