More
  spot_img

  Danas se održavaju tradicionalni skokovi sa Starog mosta u Mostaru


  Tradicionalni 456. visinski skokovi sa Starog mosta, koji će okupiti brojne skakače iz Mostara, ali zemalja iz regije održat će se danas u Mostaru s početkom u 16 sati.

  Organizatori iz Kluba skakača u vodu “Mostari” očekuju učešće oko 40 skakača koji će prije skoka sa luka UNESCO-ovog spomenika u Neretvu proći ljekarski pregled po takmičarskim standardima.

  Takmičenje se održava u dvije serije i dvije discipline, a šampionske titule branit će u kategoriji skokova na noge mladi Mostarac Emil Tiro i u kategoriji skokova na glavu, odnosno popularne “laste” Dragan Milnović iz Užica.

  Predsjednik kluba skakača u vodu “Mostari” Lorens Listo kaže kako će takmičenje do samog kraja biti neizvjesno jer dolaze vrhunski skači iz regije sa ciljem da se izbore za titulu najboljeg.

  Pored toga na luk Starog mosta po njegovim riječima danas će po prvi put stati i nekoliko maloljetnika iz mostarske škole skokova koji nastupaju uz pristanak roditelja, te će se za njih dodijeliti posebne nagrade.

  Svaki skok pod budnim okom će pratiti stručni žiri koji čine veterani mostarskih skokova Branko Bogičević, Haris Šiširak, Haris Škoro, Samir Zukanović- Lilo i Alica Jakirović koji predsjeda žirijem.

  “Što se tiče propozicija zna se godinama vrlo dobro šta i kako treba. Prati se prilaz skakaonici, let, upadanje na noge, kao i na glavu. Kod skoka na noge treba biti što manje štrapa, a kod skoka na glavu što više. To se ocjene i određuju rezultate”, pojasnio je predsjedavajući žirija mostarskih skokova.

  U revijalnom djelu će nastupiti veterani mostarskih skokova koji će nakon dodjele nagrada najboljima u 22 sata zatvoriti manifestaciju spektakularnim skokovima sa bakljama.

  Ova manifestacija svake godine u Mostaru okupi mnoštvo posjetitelja iz naše zemlje ali i turista iz raznih krajeva svijeta, a spektakl na Starom mostu prati uživo i putem medija milionski auditorij, što je od velikog značaja i za promociju turizma u Mostaru i cijeloj BiH.

  KLIX  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci