Danas pregovori u Banjoj Luci: Hoće li Osmorka pokleknuti pred Dodikovim ucjenama?

Predstavnici stranaka okupljenih unutar Osmorke danas će se u Banjoj Luci sastati sa predsjednikom SNSD-a Miloraadom Dodikom kako bi razgovarali o formiranju vlasti na državnom nivou.

Dodik je odlučio da će prvo razgoarati sa predstavnicima Osmorke,, dok je sastanak sa predstavnicima HDZ-a, s kim je Osmorka već ranije utvrdila smjernice za formiranje vlasti, najavljen za ponedjeljak.Dodik je jučer najavio da postoje tri ključna zahtjeva koje će postaviti na pregovarački sto tokom pregovora.

Imat ćemo neke načelne razgovore. Ono što je nama ključno je da dobijemo garancije da će biti odblokirani procesi iz RS-a koji su nama bitni, a to je hidroelektrana Buk Bijela, Aerodrom u Trebinju i ova gasifikacija kroz RS.

Od tih garancija koje ćemo dobiti, zavisi i naše krajne opredjeljenje. Ako ne bude dogovora oko toga, ako ne bude deblokade, mi nećemo ići u vlast, što bi išli da sjedimo tamo ko ikebane. Hoćete li da raščistimo odnose?

Raščistit ćemo ih. Nemojte nijedan projekat blokirati u RS-u i mi nećemo blokirati projekte u FBiH”, rekao je jučer Dodik na pres konferenciji.Istovremeno, iz opozicije u RS-u se pitaju hoće li se Dodik pridržavati odluka NSRS-a iz decembra prošle godine o tzv. “vraćanju nadležnosti”, ili će “prodati te odluke za dio vlasti u BiH”.

Sutra, 10. decembra, tačno je godinu dana otkada je Narodna skupština Republike Srpske usvojila zaključke kojima se obavezuje Vlada RS-a da uputi u proceduru zakone na osnovu kojih bi se formirala Vojska, Visoki sudski i tužilački savjet i Uprava za indirektno oporezivanje Republike Srpske, te ističe i već jednom prolongirani rok za ispunjavanje ovih zaključaka”, rekao je poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a Milanko Mihajilica.

Podsjećamo, predstavnici Osmorke ranije su već usaglasili stavove s HDZ-om kada je u pitanju formiranje vlasti na državnom i nivou Federacije BiH

.Prema informacijama koje su s javnosti nakon sastanka u Konjicu podijelili predstavnici HDZ-a i Osmorke, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić bit će premijer Federacije BiH, dok će podpredsjednica HDZ-a Borjana Krišto bit će nova predsjedavajuća Vijeća ministara BiH.Istim dogovorom, kako tvrde iz Osmorke, utvrđeno je da oni dobiju četiri ministarske pozicije u Vijeću ministara BiH, među kojima očekuju i poziciju ministra vanjskih poslova.

No, Dodik je najavio da ta pozicija pripada Srbima, s obzirom da ju je u proteklom mandatu obavljao predstavnik Bošnjaka.Čini se da, barem načelno, ima puno razilaženja u stavovima i vizijama uoči današnjeg sastanka u Banjoj Luci, no hoće li oni biti eleminirajući ili će se, “zbog komada vlasti” pronaći način da se oni usaglase ili barem “stave pod tepih”, uskoro će biti poznato.

klix.ba