Danas posebna sjednica NSRS-a, na dnevnom Ustavni sud BiH, Oružane snage i UIO

Šesta posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske zakazana je za dana, a na dnevnom redu bi trebalo da se nađe Informacija o zaključcima NSRS od 17. februara 2020. godine u vezi “antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH”.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić je jučer izjavio da je još tada NSRS donosila odluke i govorila da će povući sudije iz Ustavnog suda BiH, ukoliko taj sud bude, kako je rekao, antidejtonski djelovao.”

U sklopu ove informacije smo pripremili zaključak kojim ćemo pozvati sudiju Ustavnog suda iz RS-a, kojeg je imonovala NSRS, da podnese ostavku čime bi, uz to što je prethodnom sudiji Simoviću prestao mandat, Ustavni sud imao legalitet, ali ne bi imao legitimitet, jer u tom Ustavnom sudu više ne bi bilo sudija iz RS-a – kazao je Stevandić.

Dodao je da bi time njegovo odluke u budućnosti bile još više “obesnažene”.NSRS bi trebala razmatrati i Informaciju o zaključcima NSRS usvojenim 10. decembra 2021. godine, a riječ je o povlačenju saglasnosti na ranije prenesene nadležnosti – Oružane snage BiH i UIO.Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik izjavio je da će RS povući srpskog sudiju iz Ustavnog suda BiH, koji je, prema Dodikovim riječima “oskrnavio Ustav i postao antiustavni”.

“Sutra bi trebalo da se održi /posebna sjednica/ Skupštine i da se povuče sudija kojeg bira Narodna skupština jer je taj Ustavni sud pribavio sebi sve što nije”, rekao je sinoć Dodik.

klix.ba