Danas nova prilika za formiranje vlasti FBiH: Da li će se Lendo, Bradara i Stojanović dogovoriti?

Nedavno izabrano rukovodstvo Federacije Bosne i Hercegovine danas će imati još jednu priliku za formiranje izvršne vlasti ovog entiteta.

Član rukovodstva Refik Lendo (SDA) je za danas u 10 sati sazvao sastanak rukovodstva kojeg čine i Lidija Bradara (HDZ) i Igor Stojanović (SDP).Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mirjana Marinković Lepić (NS) je također za danas u 11 zakazala sastanak na kojem bi trebali prisustvovati svi članovi rukovodstva.

Od Lende, Bradara i Stojanovića se očekuje da se dogovore ko će biti predsjednik, a ko potpredsjednici FBiH. Osim toga, od njih se očekuje dogovor o formiranju entitetske vlade.Lendo je više puta poručio da neće dati saglasnost za formiranje vlade u kojoj neće biti njegova stranka.

Međutim, Bradara i Stojanović smatraju da takvom odlukom blokira formiranje vlasti, odnosno da bi trebao pristati na formiranje vlasti u kojem većinu imaju stranke u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.Da bi se formirala vlada, potrebna je saglasnost sva tri člana rukovodstva (predsjednika i potpredsjednika), što znači da svaki od njih može onemogućiti formiranje izvršne vlasti, kao i donošenje drugih odluka.

Ranije se špekulisalo da će visoki predstavnik Christian Schmidt intervenisati kako bi se formirala vlast u kojoj neće biti SDA, tj. koju će činiti Trojka (SDP, NiP i NS), njene partnerske stranke i HDZ. No, Schmidt je nedavno naglasio da takve intervencije neće biti, tj. da je uspostavljanje vlasti stvar dogovora političkih stranaka.

Američki ambasador Michael Murphy je jučer u intervjuu za Večernji list izjavio da se nada da će vlast formirati stranke koje imaju većinu u Parlamentu FBiH te da imaju odgovore na blokade.

klix.ba