Da li SDP blefira o napuštanju Osmorke ili ćemo gledati nove koalicije

Rukovodstvo SDP-a danas bi trebalo zasjedati i razmotriti naredne korake u okviru Osmorke, ali i u procesu formiranja vlasti u Federaciji BiH.

To je najavio jedan od potpredsjednika stranke Vojin Mijatović, poručivši da će SDP tek sada pokazati političke zube. Kivni su u toj stranci jer su kod izbora državnih delegata ostali bez ijednog svog delegata i u hrvatskom i u bošnjačkom klubu.

Za to okrivljuju partnere iz federalne Osmorke, mada su sami krivi jer su se zbog svoje loše procjene, naivnosti, nespremnosti i moguće i brzopletosti pogubili još pri izboru delegata za federalni parlament iz kantonalnih skupština. Jer kako drugačije opisati da druga najjača stranka u FBiH nema državnih delegata, a u federalnom parlamentu nema svojih ljudi u predstavničkom domu.

Nikšićeva porukaU političkim krugovima se prepričava poruka Nermina Nikšića partnerima iz Osmorke, a navodno je poručio da bi SDP mogao u potpunosti napustiti tu priču. Nikšić od petka šuti, a umjesto njega iz SDP-a progovara Mijatović koji je osuo paljbu po dojučerašnjim partnerima.

SDP je u svakom pogledu na prekretnici. Ne samo zbog pozicije u koju se doveo procesom formiranja vlasti, već i činjenici da je njihov kadar Denis Bećirović član Predsjedništva BiH, prema kojem je nedavno upućeno mnogo kritika zbog imenovanja ambasadora.

Iz nezadovoljstva SDP-a prilikom izbora delegata za državni Dom naroda moguća su tri scenarija. Prvi je da sve ostaje isto, samo SDP galamom blefira i sebi diže cijenu kod pregovora za podjelu pozicija u novoj Vladi FBiH. U tom kontekstu ključno će biti kako će se na te zahtjeve postaviti Stranka za BiH i NES, a nema sumnje da će se Naša stranka i NiP zarad očuvanja Trojke zauzdati svoje ambicije u korist SDP-a.

Drugi potencijalni scenarij je da SDP napusti priču Osmorke i okrene se SDA-u. To je možda i najnerealnija opcija, ali nije isključena s obzirom da se o toj vrsti političkog bloka već ranije govorilo. SDA je nudila SDP-u tu saradnju, u kojoj bi bio još i DF, a gdje bi Nikšiću bila ponuđena i pozicija premijera FBiH.

Međutim, prema riječima Bakira Izetbegovića za Faktor ta ponud aviše nije na stolu, jer je važila prije formiranja Vijeća ministara.I treća opcija koja se može izroditi iz ove priče je koalicija bez SDP-a, a koju bi činili SDA, DF, SBiH, NES i moguće pojedini nezavisni zastupnici.

Iako bi i taj blok bilo teško okupiti, nije nemoguće. Doduše vjerovatno bi se to odnosilo na federalni nivo, dok bi na kantonima oper sve zavisilo od snage svake stranke. I ova grupacija stranaka naprimjer ne bi mogla formirati vlast u Kantonu Sarajevo.Nikšić bez funkcijeU užarenoj stolici je Nermin Nikšić, čovjek koji je trenutno bez posla, izuzev stranačke funkcije.

Čeka obećano mjesto premijera FBiH, a na koje bi se prema svemu sudeći mogao dugo načekati, ako ga uopšte i dočeka. Lični rezultat za Nikšića na izborima je bio izuzetno loš te nije uspio izboriti mandat u parlamentu. Sada je u nemilosti političke situacije gdje može ostati bez ičega.Trenutno je samo sigurno da Federaciji predstoji neizvjestan period formiranja vlasti.

Stanje u Parlamentu FBiH otvara prostor mnogim opcijama, a ključ će opet biti SDP, ali i SBiH i NES. To su stranke koje će činiti prevagu.Nikšić je pred izborom nastavka projekta proširene Trojke, što znači mnogo ustupaka, ili promjene kursa i okretanje SDA-u, što je također veliki rizik.

U toj priči SDP sigurno ne bi vodio proces, ali i u koaliciji sa proširenom Trojkom SDP je samo na papiru lider, dok u praksi kupi mrvice.

Klix.ba – Piše: Semir Hambo

Foto: I. Š./Klix.ba)