Čović: Za pet mjeseci ćemo gledati puno drugačiju politiku u BiH, ljubav je obostrana

Dragan Čović je nakon sastanka Osmorke i HDZ-a koji je održan danas u Konjicu kazao da su nastavili procese koje su počeli prije nekog vremena i da će zajedno sve strane za sedam dana sjesti da razgovaraju o Vijeću ministara.

Izrazio je nadu da će Predsjedništvo do kraja godine da imenuje mandatara i da se u ovoj godini formira i Vijeće ministara i usvoji budžet.”

Što se tiče Vlade fFderacije, vidjeli smo da je u ličnosti gospodina Nikšića premijer, gospađa Bradara predsjednica Federacije BiH. Cilj je što prije imati Vladu Federacije u ovoj godini i budžet”, rekao je Čović.

Istakao je kako su raspravljali o svemu što opterećuje odnose te da je ključ da se dogovora o svemu, da nema preglasavanja i da u Parlamentarnoj skupštini glatko prođe ono što je prošlo kroz Vijeće ministara.”

Svjedočimo jedno duže vrijeme da nismo uspjeli pratit ono što nas život tjera u energetskom sektoru, socijalnim problemima, inflaciji.

Novi saziv će imati odgovoran posao, ako uspijemo imenovati novu vladu i imati budžet nema razloga da ne realiziramo u narednih nekoliko mjeseci ono što bi trebalo mijenjati”, kazao je Čović o Vladi Federacije BiH.

Rekao je da je cilj stvoriti atmosferu da pošalju poruku prijateljima iz međunarodne zajednice da je Bosna i Hercegovina spremna za kandidatski status.”Idemo intenzivno svaku aktivnost usklađivati sa standardima Evropske unije.

Ako govorimo o energiji žurno donijeti sve zakone koji će osigurati finansiranje u skladu sa standardima i iskustvima EU”, rekao je Čović.Istakao je da je uvjeren da će za pet ili šest mjeseci gledati drugačiju politiku i vlasti.

O formiranju vlasti na nivou kantona rekao je da su spomenuti i da da misli da će dinamikom sa vladom FBiH sustići i kantone.

Mi nismo govorili o konkretnim resorima, ali sve smo prošli. Sa trećim partnerom treba sjesti i usaglasiti sve elemente.

Ako je predsjedavajuća Vijeća ministara gospođa Krišto, ako ministarstvo finansija uzme jedna strana, ministarstvo vanjskih poslova će druga strana”, poručio je Čović.

“Mi smo jasno stava da ćemo ići na to da ćemo ići da u šest kantona imamo svoje ministre, među tih šest i Zeničko-dobojski. To ćemo ići u Zeničko-dobojskom i drugim kantonima gdje ima kapacitet. Ljubav je obostrana.

Ideja je da u ovoj godini završimo sve vlade na svim razinama”, kazao je Čović o formiranju vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu.Čović je rekao da će ova koalicija formirati vlast bez obzira na rezultate žrijebanja u Kantonu 10 i da će imati većinu od 70 posto u Domu naroda, ali i da nije odustao od legitimnog predstavljanja tamo gdje se određuje kolektivnim pravima.

Mi smo se opredjelili da napravimo zajedničku vlast i promjene. Nismo odustali od pristupa legitimnog predstavlja konstituvnih naroda, svugdje tamo gdje se određuje kolektivnim pravima naroda.

To je Predsjedništvo i Dom naroda. Nakon žrijebanja bit će jasniji podaci. Ovi partnerski sadržaj će u Domu naroda od 80 vezati uvjerljivu većinu od 70 posto.

To vam je mnogo više od bilo kojeg drugog pokazatelja legitimnost. Imamo složenu strukturu biranja iz Doma naroda. Ova partnerska većina će praviti i nositi izvršnu zakonadavnu vlast naredne četiri godine na nivou entiteta i države,” kazao je Čović.

Klix.bq