Čović: Naravno da se nećemo odazvati pozivima SDA na pregovore o formiranju vlasti

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović održao je konferenciju za medije na kojoj je rekao da se neće odazvati pozivu na razgovore sa SDA.”

Naravno da se nećemo odazvati pozivima SDA . Za to nema nijednog razloga”, rekao je Čović o pozivu SDA te dodao da ostaje vjeran potpisanom sporazumu sa Osmorkom.

“Kroz taj sporazum uspostavit ćemo vlasti kroz entitet i kantone na svim nivoima. Sa tim partnerima imamo dogovor i da budemo u Zeničko-dobojskom kantonu, gdje Hrvatima tj. HDZ-u trebaju pripasti dva ministarska mjesta”, kazao je Čović o formiranju vlasti u ZDK gdje HDZ trenutno nije dio skupštinske većine.

Najavio je nastavak pregovora sa ostalim partnerima, te da u ponedjeljak očekuje sastanke i sa SNSD-om o formiranju vlasti na državnom nivou.

Također, kazao je i da očekuje da će sljedeće sedmice postojati jasna struktura kada je u pitanju Vijeće ministara i raspodjela resora, te da je Borjana Krišto već u formalnoj proceduri imenovanja za mandatara Vijeća ministara BiH.”

Prije Božića imati Vijeće ministara, do nove godine da se usvoji proračun i neki dokumenti koji su bili u nadležnosti trenutnog Vijeća ministara, a nisu usvojeni”, rekao je Čović.Što se tiče vlade Federacije BiH rekao je da će biti komplikovanije sa obzirom da je sreća išla na ruku jedne, druge ili treće strane ali da očekuje formiranje Doma naroda sljedeće sedmice”

Trinaesta ili petnaesta ruka, ko zna ko šta ima ruku, vidite kako se špekulira imali ste noćas u medijima priču o 14 ruku. Ja bih sačekao narednu sjednicu i tada ćemo imati jasnu sliku. Bilo ono 13 ili 14 ili neki drugi broj to neće ništa promijenit”, rekao je Čović.

Također, rekao je i da su moguće dodatne promjene, te da mu je drago što unutar hrvatskog kluba postoji stabilnost, a da će sve ostalo riješiti kolege čiji je to posao.”Da ja sad ne pojašnjavam. Čavara sa strane korupcije nema ništa.

Naravno da razgovaramo i sa američkim prijateljima, u stalnoj, redovnoj komunikaciji, pa i tada kada su bile te sankcije”, rekao je predsjednik HDZ-a o imenovanju Čavare za zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH.

Klix.ba