CIJENE PELETA I DALJE DRAMATIČNO SKAČU, PROIZVOĐAČI PORUČUJU: KUPUJTE ODMAH, SVE JE GORE I GORE’

Građani naše zemlje u strahu dočekuju ovu zimu i to sve zbog dramatičnog visokih cijena osnovnih životnih namirnica, ali i drastičnog poskupljenja ogrjeva.

CIJENE PELETA I DALJE DRAMATIČNO SKAČU, PROIZVOĐAČI PORUČUJU: KUPUJTE ODMAH, SVE JE GORE I GORE’
CIJENE PELETA I DALJE DRAMATIČNO SKAČU, PROIZVOĐAČI PORUČUJU: KUPUJTE ODMAH, SVE JE GORE I GORE’

Dodatni problemi
Od nekada najjeftinijeg načina grijanja, sada je kupovina peleta i drva za ogrjev postala čak i dvostruko viša u odnosu na prethodnu godinu. Prema svemu sudeći, mjere koje je donijelo Vijeće ministara 15. juna nisu poboljšale situaciju. Naprotiv, čini se da su stvorile dodatne probleme.

Podsjetimo, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine uputilo je 10. juna prijedlog odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta nadležnim institucijama. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je odlučilo da ovu odluku usvoji na sjednici 15. juna.

Nakon zabrane izvoza, cijene peleta i ogrijevnog drveta su ostale su i dalje visoke ili su porasle, a došlo je i do velikog poremećaja na tržištu, na šta je nedavno upozorio i premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić.

Ružnić je zbog toga uputio inicijativu nadležnim institucijama i zatražio od Vlade FBiH da ograniči trgovačku maržu na prodaju peleta kako bi se došlo do jedinstvene cijene koja, kako on smatra, ne bi trebala biti viša od 450 maraka po jednoj toni.

“Van snage treba staviti i odluku Vijeća ministara o zabrani izvoza ogrijevnog drveta i peleta. Ona nije polučila željene efekte, jer se cijena peleta nije umanjila, a istovremeno ovog proizvoda nema dovoljno u slobodnoj prodaji. Ovakva odluka krši odredbe međunarodnih ugovora kojima je zajamčena slobodna trgovina te promet proizvoda. Zbog toga što većina domaćih proizvođača peleta ima kupce u inostranstvu, ovo bi moglo dovesti do otkazivanja poslovnih ugovora i naposlijetku do gašenja proizvodnje i radnih mjesta. Isto vrijedi i za proizvođače ogrijevnog drveta”, istakao je Ružnić.

Trenutno se tona peleta prodaje po cijeni od oko 640 KM, kao i prije donošenja odluke. Međutim, kako su nam kazali iz firmi koje se bave proizvodnjom peleta, cijene se mijenjaju iz dana u dan.

Sve je postalo neizvjesno
Cijena peleta kod jednog od najvećeg trgovaca peletom u Bosni i Hercegovini “Drvosječe” iznosi 730 KM.

“Cijene rastu vrtoglavu. Prije samo nekoliko dana bilo 640 KM, a sada 730 KM. Sve je gore i gore. Građani koji imaju novac neka odmah rješavaju, bolje da ne čekaju. Metar cijepanih drva košta 148 KM”, kazali su nam u firmi “Drvosječa”.

Također, iz firme iz Žepča su nam kazali da se nikada ne zna kakve će cijene biti sutra.

“Trenutno prodajemo za 550 KM tonu peleta. Ne znamo hoće li i koliko pelet poskupjeti”, kazali su nam iz ove kompanije.

S druge strane, cijena tone peleta na tržištu u RS u narednom periodu bit će 480 KM plus PDV. Goran Račić, predsjednik područne Privredne komore Banja Luke, naveo je da posljednjih sedmica imaju sastanke s proizvođačima peleta te da ih je jako pogodila zabrana izvoza iz BiH u inostranstvo.

U jednoj od kompanija koja se bavi proizvodnjom peleta u Bijeljini kazali su nam da još ne znaju kakve će biti cijene te će da takve informacije će imati tek nakon 1. septembra.

CHI