More
  spot_img

  CIJENE NAFTE PONOVNO U PADU


  Cijene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima prema 110 dolara budući da je trgovce zabrinuo rast zaliha goriva u SAD-u, potaknuvši zabrinutost za potražnju koja je zasjenila strahovanja od nedostatne opskrbe.

  Na londonskom je tržištu cijena barela za isporuke u septembru pala za 2.02 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 110.43 dolara. Jučer je trgovinu zaključila u minusu 1.35 dolara.

  CIJENE NAFTE PONOVNO U PADU
  CIJENE NAFTE PONOVNO U PADU

  U ugovorima s rokovima isporuke u augustu koji istječu u ponoć cijena je danas bila manja za 1.27 dolara, kliznuvši na 114.99 dolara. Jučer je trgovinu zaključila u minusu 1.72 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 2.24 dolara nižoj cijeni od 107.54 dolara. Jučer je u vrijeme zatvaranja tržišta bio u minusu 1.98 dolara.

  TRGOVCI U STRAHU DA BI POTRAŽNJA MOGLA OSLABJETI

  Trgovce je jučer zabrinulo izvješće američke vlade koje je pokazalo da su zalihe benzina prošle sedmice porasle za 2.6 miliona barela, a isti rast bilježile su i zalihe drugih derivata, uključujući lož-ulje, signalizirajući posustajanje potražnje za gorivom.

  Na tržištu strahuju da bi potražnja mogla oslabjeti s obzirom na slabljenje svjetske privrede i rizik recesije.

  Zalihe sirove nafte pale su u SAD-u prošle sedmice za 2.8 miliona barela, što analitičari objašnjavaju plasmanom na tržište nafte iz rezervi kako bi se obuzdale cijene. Zabrinutost za potražnju nadjačala je tako danas strah od nedostatne opskrbe, nakon što su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini partneri, uključujući Rusiju, potvrdili da će proizvodnju u julu i augustu povećati za samo 648 hiljada barela dnevno.

  Vodeći proizvođači tako i dalje skromno povećavaju opskrbu uprkos smanjenom ruskom izvozu zbog sankcija.

  manjena je i proizvodnja u Ekvadoru, zbog protesta, i u Libiji, nakon obustave isporuka iz dvije naftne luke zbog političke blokade. OPEC je odvojeno objavio da je cijena barela košarice nafte njegovih članica u srijedu ostala gotovo nepromijenjena na 117.64 dolara.

  CRNA-HRONIKA.INFO  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci