CIJENE GRAĐEVINSKOG MATERIJALA I DALJE U PORASTU: ‘STANOVI SU SKUPLJI I ZA 100 POSTO U ODNOSU NA PROŠLU GODINU’

Cijene građevinskog materijala u stalnom su porastu. Prema posljednim podacima Agencije za statistiku BiH, ukupni indeks proizvođačkih cijena u građevinarstvu / stanogradnja u Bosni i Hercegovini u drugom kvartalu 2022. u poređenju sa prvim kvartalom 2022. bilježi rast za 2,6%.

Željezo 100 posto skuplje u posljednje dvije godine
Prema vrsti građevinskih radova, cijene za arhitektonske i građevinske radove bilježe rast za 2,8%. Indeks za vodoinstalaterske i kanalizacijske radove bilježi rast za 1,5%. S druge strane, indeks za elektro – instalacijske radove bilježi rast za 1,8%, dok indeks za mašinsko – instalacijske radove bilježi rast za 1,5 posto.

CIJENE GRAĐEVINSKOG MATERIJALA I DALJE U PORASTU: ‘STANOVI SU SKUPLJI I ZA 100 POSTO U ODNOSU NA PROŠLU GODINU’
CIJENE GRAĐEVINSKOG MATERIJALA I DALJE U PORASTU: ‘STANOVI SU SKUPLJI I ZA 100 POSTO U ODNOSU NA PROŠLU GODINU’

Na ovu temu razgovarali smo sa Enisom Kadić, sekretarom Udruženja za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala pri Privrednoj komori FBiH. Ona je u razgovoru za Raport kazala kako se trend prasta cijena nastavlja.

“Građevinski materijal je značajno poskupio u posljednje dvije godine. Sve to značajno utječe na gradnju i prodaju stanova u BiH. Mada, moram da kažem da ovo ne predstavlja dramatičan skok ukoliko uporedimo sa rastom cijena u posljednje dvije godine. Očigledno je da još uvijek raste cijena materijala. Željezo je preko 100 posto otišlo u zadnje dvije godine. Sada se negdje zaustavio rast te cijene, ali se ne vraća nazad i vjerovatno se neće vratiti u dogledno vrijeme”, istaknula je Kadić.

Mišljenje struke
Dodala je kako rast cijena građevinskog materijala znatno utječe na cijene stanova u našoj zemlji.

“Cijene stanova su dramatično porasle. Kada kažem dramatično govorim o nekim nezvaničnim podacima i to je 100 posto u odnosu na prošlu godinu. Svakako tu ima i drugih faktora za rast cijena stanova. Trebale bi se neke mjere uvesti biti kako bi se cijene stabilizirati. S druge strane, moram napomenuti da su cijene stanova porasle, ali ne samo zbog troškova gradnje i građevinskog materijala, ima tu utjecaja i inflacije. Nekretnina je samo jednu ili dvije stepenice ispod zlata. Nekretnina je jedan od načina da se zaštiti kapital. Međutim, uprkos dramatičnom skoku cijena stanova raste tražnja i prodaja”, zaključila je Kadić za Raport.

Iz Agencije za statistiku BiH navode da je cilj istraživanja bilo prikupljanje prodajnih cijena za izvršene građevinske radove na stambenim objektima (stambene zgrade, kuće za stanovanje itd.) u izvještajnom kvartalu.

“Cijene se prikupljaju od građevinskih preduzeća koja se bave stambenom izgradnjom i/ili obavljaju specijalizovane građevinske radove na stambenim objektima (električne instalacije, instalacije vodovoda i kanalizacije, instalacije za grijanje i klimatizaciju, fasadni i štukaturni radovi, ugradnja stolarije, postavljanje podnih i zidnih obloga, farbarski i staklarski radovi, itd.)”, navodi se u izvještaju.

CHI