fbpx
More

  Cijene goriva u Federaciji BiH rastu, a u RS-u neće ni narednih 15 dana

  Cijena sirove nafte na svjetskom tržištu u protekloj sedmici je rasla za više od deset posto, a ovaj rast će se različito odraziti na cijene u entitetima u Bosni i Hercegovini.

  U Republici Srpskoj se cijene, kako je kazao Dragan Trišić, iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske, neće mijenjati.

  – Trenutno se cijene u Republici Srpskoj kreću od 2,11 do 2,18 KM za BMB95 i 2,04 do 2,15 KM za ED5, TNG 0,11 do 1,17 KM zavisno od distributera i regije. Mislim da cijene neće rasti u narednih 15 dana, ali to svakako zavisi i od ulaznih cijena te po dinamici berzanskih kretanja. Naravno da dešavanja na svjetskom nivou mogu da budu faktor nestabilnosti cijena, ali smatram da naftni sektor ima dovoljno zaliha – kaže Trišić.

  Mađutim, stanje u FBiH je drugačije, te su iz Federalnog ministarstva trgovine kazali kako su jučer do 14 sati dobili 19 obavijesti o promjeni cijena i marži.

  – Trenutne cijene premium bezolovnog benzina 95, BAS EN 228 – BMB 95, u Federaciji se kreću od 2,06 do 2,36 KM, a dizel BAS EN 590 od 2,01 do 2,26 KM po litru. Ističemo da je Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate. Navedenom Odlukom privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata. Predmetna Odluka je na snazi i primjenjuje se od 3. 4. 2021. godine – kazali su za Klix.ba iz ovog ministarstva.

  Dodaju da se informacije o cijenama naftnih derivata u FBiH mogu saznati i preko njihove aplikacije FMT FBiH oil info, gdje su cijene derivata poredane od najnižih do najviših.

  Uskoro bi ova aplikacija mogla biti dostupna i u Republici Srpskoj.

  zenit.ba

  Istaknuto

  Tešanj Connected – brže i lakše do posla sa nama

  Uz najnoviju platformu do lakšeg i bržeg zapošljavanja, Tešanj Connected! Šta je Tešanj Connected?

  Najnovije vijesti

  NEVJEROVATNO: Koliko Bosanaca i Hercegovaca živi u Austriji?

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Austrijski list Kronen Zeitung objavio je statističke podatke koji...

  NEVJEROVATNO: Koliko Bosanaca i Hercegovaca živi u Austriji?

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Austrijski list Kronen Zeitung objavioo je statističke podatke koji...

  Rođena bez vida, ali nikada nije odustala od svojih snova: Dženana i Kenan Isaković postali roditelji dječaka Alija

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Priča Dženane Isaković jedna je od najinspirativnijih priča koju...

  Dodik: Sin mi nije zaposlen, kćerka hrani četvero djece, posluje u minusu

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je rekao...

  Slične vijesti