More
  spot_img

  Cijena ogrjeva ponovo porasla: Tona peleta opet košta 640 KM


  Nakon što je Vijeće ministara polovinom juna donijelo odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta polovinom jula je došlo do snižavanja cijene peleta, ipak cijene su se vratile na prijašnji nivo.

  Kako trenutno stoji na internet stranici kompanije Drvosječa, cijena ove vrste ogrjeva iznosi 640 KM po jednoj toni.

  U razgovoru za portal Klix.ba iz kompanije Drvosječa potvrdili su da nije došlo do planiranog snižavanja cijena i kao razlog navode da nisu naišli na kooperaciju od strane proizvođača peleta i drugih učesnika na tržištu ogrjeva. Drugi razlog je učešće cijene goriva u proizvodnji što je zbog velikog rasta cijena dovelo do pogrošavanja situacije.

  “U toku mjeseca jula mi smo spustili cijenu, uspjeli smo sa alternativnim dobavljačima da spustimo cijenu i nadali smo se da će se pad nastaviti. Kontaktirali smo i sa konkurencijom i drugim dobavljačima, međutim nakon privremenog spuštanja cijena, cijene su opet podignute,” kažu iz Drvosječe.

  Također, iz Drvosječe upozoravaju i da je Vijeće ministara već načinilo izmjene u odluci o zabrani izvoza jer su izuzeli drveni briket što je, s obzirom da je, proizvodnja briketa jednostavnija od proizvodnje peleta dovelo da su peletare počele da proizvode briket i da ga dalje izvoze.

  “Trenutna cijena po kojoj se izvozi briket na evropsko tržište je 350 eura. Brojni proizvođači peleta su se prebacili na proizvodnju briketa, ne proizvode uopće pelet i tako i dalje postoji nestašica na tržištu,” pojašnjavaju iz kompanije Drvosječe.

  Ističu neozbiljnost Vijeća ministara BiH, ali i Vlade Federacije BiH koja je predložila da se iz odluke o zabrani izvoza izuzmu određeni proizvodi.

  Iz Vlade FBiH su obavijestili kako je Federalni tržišni inspektorat izvršio inspekcijski nadzor kod 14 proizvođača i trgovaca, te kako je izvjestio ministar trgovine Zlatan Vujanović kod većine kontrolisanih subjekata je utvrđen niz nepravilnosti i nedostataka.

  “Uz ostale utvrđene nedostatke, iz izvještaja Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) jasno je da su proizvođači i prodavci ogrjevnog materijala, koristeći novonastalu situaciju općeg povećanja cijena roba i usluga izazvanih, nerealno visoko podigli cijene, pri tome ne pokazujući društvenu odgovornost i socijalnu osjetljivost u aktuelnom momentu globalne inflacije i smanjenja kupovne moći stanovništva,” naveo je ministar Vujanović.

  Ministar Vujanović je najavio da ukoliko do 24. septembra ne dođe do ispoljavanja ekonomskog patriotizma, Vlada FBiH će predložiti nove mjere zaštite građana, ne isključujući i najrestriktivnije zakonske mjere, te zahtjev za produženje trajanja Odluke Vijeće ministara BiH o zabrani izvoza ogrjevnog materijala do kraja ove godine.

  “Istakli smo da bi u ovom momentu realna cijena za tonu peleta trebala iznositi od 400 do 450 KM, a za kubni metar iscjepanog ogrjevnog drveta od 100 do 120 KM. Također je istaknuto da će, ukoliko izostane volja adresiranih poslovnih subjekata iz ove oblasti, Vladi Federacije BiH biti predloženo da u skladu sa zakonom i nadležnošću, poduzme i inicira mjere zaštite ekonomskih i potrošačkih interesa građana, ne isključujući i najrestriktivnije zakonske mjere,” poručio je ministar Vujanović.

  KLIX  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci