‘BRANIO SAM OVU DRŽAVU, A SAD MORAM PO KONTEJNERU ROVITI’

Penzioneri u Bosni i Hercegovini su, kako sami sebe nazivaju, “umjetnici preživljavanja”.

Zvanični podaci pokazuju da su prosječne penzije najviše u Hrvatskoj i Crnoj Gori, a najniže u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Sa prosječnom penzijom od 420 KM, Bosna i Hercegovina se nalazi na samom začelju Zapadnog Balkana.

Penzije u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine su uvećane za 3,5 posto, od juna 2022.

‘BRANIO SAM OVU DRŽAVU, A SAD MORAM PO KONTEJNERU ROVITI’
‘BRANIO SAM OVU DRŽAVU, A SAD MORAM PO KONTEJNERU ROVITI’

S ovim najavljenim vanrednim povećanjem, penzije u Federaciji tokom 2022. godine bit će povećane ukupno za 11 posto, s obzirom na, kako navode u entitetskoj Vladi, raniju odluku Zavoda penzijskog invalidskog osiguranja (PIO), kojom se predviđa povećanje penzija u 2022. godini za 7,3 posto.

Oko 714.000 državljana BiH prima penziju, što starosnu, što invalidsku.
Od toga, oko 430.000 je u Federaciji BiH, oko 272.000 u RS, te 12.000 u Brčko distriktu. Penzioneri iz Brčkog primaju penziju u zavisnosti od toga kojem fondu je uplaćivan staž.

Mnogi od njih ne znaju kako sa 400 i nešto KM preživjeti: platiti režije, hranu, lijekove…

“I dok sve to poplaćam šta mi ostane, ništa. Pa ulje je šest maraka. Čitam vijesti, pišu kako je maslac skup. Kakav maslac, to je zlato. Još malo ni ulje nećemo moći kupiti”, priča nam Fatima (72), penzionerka iz Sarajeva.

Kaže nam, “nemoj me dijete bogati slikati, da me narod sažalijeva”.

“Dosta je ljudima i njihove muke, još mene da gledaju. Da mi nema djeteta ne znam kako bih šta, ali i njima je sve skupo. Kako mene da pomažu, valjda djecu školovati”, rekla je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

I u drugim bh. gradovima situacija je ista – poražavajuća.

CRNA-HRONIKA.INFO