BOSANSKI ČOVJEK PROGLAŠEN ZA NAJBOLJEG PROFESORA GODINE U ŠVEDSKOJ

Znate li za bosanskog 🇧🇦 profesora matematičara koji je godinama nagrađivan kao najbolji profesor u Švedskoj 🇸🇪❓

💙Iako je ova vijest stara nekoliko godina, smatram da je važno da više ljudi zna za ovog nevjerovatnog čovjeka. Armin Halilović, profesor matematike koji predaje na Odsjeku za osnovne prirodne nauke KTH Royal Institute of Technology, proglašen je nastavnikom godine u 2019 godini za cijeli KTH od strane Studentske unije Švedskog univerziteta (THS)!

💙Ali ovo nije prvi put da je Prof. Halilović nagradjen za svoj rad. U stvari, on je prije ove nagrade šest puta biran za nastavnika godine na raznim programima. Ali sada ga je THS imenovao za Učitelja godine u KTH u cjelini.

💙Rođen je u Zenici 1954. godine, a živio u Doboju od 1955.-1992. U Švedsku je došao iz Tuzle 1994. godine, gdje je 1989. radio kao predavač na Univerzitet u Tuzli – University of Tuzla. Počeo je raditi u KTH u avgustu 1996. godine. Ali njegova nastavnička karijera počela je mnogo ranije. Predavao je prijateljima kada je išao u srednju školu, a onda je na fakultetu radio kao asistent. Nakon toga počeo je da radim kao profesor matematike 1977. godine. Prije dolaska u Švedsku radio je kao univerzitetski predavač u Tuzli.

💙Diplomirao je na Univerzitetu u Sarajevu, magistrirao i doktorirao. na sveučilištu u Zagrebu.

💙„Uvijek sam bio dobar u objašnjavanju matematike, još od studentskih dana. Kao student sam organizovao i letnje kurseve za druge studente koji su imali problema sa matematikom na fakultetu i svi su bili zadovoljni mojim objašnjenjima”, kaže Prof. Halilović.

💙Profesora Halilovića podržavaju njegova voljena supruga Biljana i kćerke Amela i Adisa. Prije koju godinu postao je i djed.

Ako još niste, razmislite o uključivanju prof. Halilovića u gostujuća predavanja, posjete i druge oblike angažmana na univerzitetima u Bosni i Hercegovini. Ja svakako hoću kroz naše napore u Bosnia & Herzegovina Futures Foundation 💙💛

DR Edhem Čustović