Biznismen iz BiH otkrio tajnu: “Dignite platu na 1.400 KM, plus bonusi i niko vam neće otići iz firme”

Međutim bh. biznismen Aleksandar Ilišević je čak prošle godine otkrio tajnu kako pronaći radnike ali i najvažnije kako ih zadržati.

Poslodavci potrebu za radnom snagu sve više nadomještaju uvozom radnika iz inostranstva. Situaciju apsurdnom čini činjenica da se to dešava u državi koja ima gotovo 180 hiljada nezaposlenih.

Najizraženije je u sektorima građevinarstva, tekstilne, prerađivačke industrije. Sve teže se pronalazi radna snaga i u ugostiteljstvu i sektoru transporta piše Crna-Hronika.

Međutim bh. biznismen Aleksandar Ilišević je čak prošle godine otkrio tajnu kako pronaći radnike ali i najvažnije kako ih zadržati.Upravo se čita: Vlast odobrila subvencije za aviokompanije: Zbog ukidanja letova, drastično pao broj turista“To i slične izjave slušam na skoro sve i jednom poslovnom ručku, sastanku ili okupljanju.

Draga gospodo, u Servicepoint na čelo sam došao prije 4 mjeseca, sa 58 sam digao na 90 zaposlenika u roku od 3 mjeseca.

I pitaju me kako.. fino.. čarobni štap i šešir.. pa izvučem ono što mi treba.. A šala na stranu, veoma lako.Tretiraj radnike kako želiš da tebe tretiraju, digni minimalnu početnu platu na 1.400 KM + beneficije + bonusi, ponudi svim radnicima koji su više od godinu dana zaposleni ugovor za stalno, ponudi bonus od 500 KM za svaku preporuku koju radnici dovedu u naš kolektiv, uvedi šalu i divne međuljudske odnose a riješi se toksičnosti, organizuj druženje, isplati regres u maksimalno mogućem iznosu.

Zapošljavaj osobe sa stavom.. znanje će steći u roku od par dana… Tako malo sitnica i radnici sami dolaze… Eto kako! Još pitanja? – napisao je ovaj uspješni bh. biznismen.

CHI