Bio veliki prijatelj Bosne: Umro je Tilman Zuelch

U javnosti Bosne i Hercegovine Tilman Zuelch ostat će upamćen po svom velikom zalaganju za zaustavljanje rata u Bosni i Hercegovini, kažnjavanje ratnih zločinaca i priznavanje patnje žrtava, izjavila je Fadila Memišević.

Javnost će biti naknadno informisana o datumu komemoracija i sahrane koje će se održati u gradu Goetingenu.Ugroženi narodiDruštvo za ugrožene narode sa svim svojim sekcijama u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji, Italiji, Bosni i Hercegovini i predstavništvima u drugim državama obavještava javnost o smrti svog osnivača i dugogodišnjeg predsjednika Društva za ugrožene narode u Njemačkoj, predanog i posvećenog borca za ljudska prava i prava manjina širom svijeta, Tilmana Zuelcha.

– Jučer, 17. marta 2023.godine, u starosti od 83 godine napustio nas je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i svih njenih naroda, neumorni zastupnik žrtava, ugroženih i progonjenih. U javnosti Bosne i Hercegovine ostat će upamćen po svom velikom zalaganju za zaustavljanje rata u Bosni i Hercegovini, kažnjavanje ratnih zločinaca i priznavanje patnje žrtava – izjavila je Fadila Memišević, predsjednica Savjeta Društva za ugrožene narode za BiH.

Dodala je i to da je imala imala čast i sreću da se zajedno s njim borim za opstanak multikulturalne i multikonfesionalne domovine i da uči upravo od njega. Vizionar i borac- Bio je vizionar i nepokolebljivi borac za pravdu. On i njegova porodica primili su me u svoj dom kada se nakon početka agresije Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu 1993.godine nisam više mogla vratiti u svoju zemlju. Svoj rad na objelodanjivanju istine o počinjenim zločinima u Bosni i Hercegovini u okviru Centra za istraživanje ratnih zločina u Zenici nastavila sam u Goettingenu uz svesrdnu podršku gospodina Zuelcha i postala član njegove porodice – kazala je Memišević.

Istakla je i to da se radilo danonoćno, te da su su organizovali bezbroj demonstracija u svim većim gradovima Evrope.- Razgovarali smo s preživjelim žrtvama masovnih egzekucija, koncentracionih logora, masovnih silovanja, progona i tortura koje su neprestano pristizale u Njemačku i druge evropske države, te svakodnevno izvještavali o razmjerama počinjenih zločina.

Upravo Tilman Zuelch je bio prvi aktivista koji je zločine u Bosni i Hercegovini beskomprimisno nazvao pravim imenom – genocid. U vrijeme kada je većina svjetskih i evropskih zvaničnika dešavanja u BiH nazivala građanskim ratom i kategorično odbijala da se umiješa i zaustavi rat, bio je to vrlo hrabar i odvažan čin objaviti dokumentaciju pod nazivom Etničko čišćenje – genocid za Veliku Srbiju.

Nije se ustezao da jasno i bez zadrške imenuje odgovorne evropske i svjetske moćnike i izrazi snažnu kritiku označavajući ih suodgovornim za počinjene zločine –  navodi Memišević.Veliki ugledU Bosni i Hercegovini je Tilman Zuelch uživao veliki ugled, i to posebno među preživjelim žrtvama rata i porodicama ubijenih.Prepoznati su njegova iskrenost, svesrdna i ogromna podrška i dosljedan stav da svi odgovorni za zločine moraju biti kažnjeni, a žrtve obeštećene.

– Brojna su priznanja koja su u BiH dodijeljena Tilmanu Zuelchu za njegov rad i ogroman doprinos u objelodanjivanju informacija o počinjenim zločinima. Pored priznanja Predsjedništva BiH posebno draga su mu bila priznanja udruženja žrtava, među njima Potočarska povelja i nagrada Srebrenica juli 1995., priznanja Saveza logoraša i brojnih drugih.

S ponosom je uvijek isticao titulu počasnog građanina Sarajeva koja mu je dodijeljena 2014.godine, kao i počasno članstvo u Vijeću kongresa bošnjačkih intelektualaca, u Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava te svoje bliske veze s Hrvatskim narodnim i Srpskim građanskim vijećem.

Nikada nije izgubio nadu u budućnost Bosne i Hercegovine, jedinstvenu i bez entiteta s multikulturalnom vladom. Njegov primjer ćemo i dalje slijediti i nikada posustati na putu postizanja pravde vođeni njegovom krilaticom – ne biti slijep ni na jedno oko – izjavila je Belma Zulčić, direktorica Društva za ugrožene narode za BiH.Tilman Zuelch je rođen 1939.godine u Deutsch Libau (današnja Češka).

Kao dijete doživio je progon iz istočnih dijelova tadašnje Njemačke i s porodicom se nastanio u Hamburgu gdje studira i živi sve do 70ih godina prošlog stoljeća. Godine 1968. iz protesta zbog humanitarne katastrofe u Bijafri osniva Inicijativu za pomoć Bijafri koja već naredne godine prerasta u Društvo za ugrožene narode i za svoje sjedište određuje univerzitetski grad Goettingen.Posvećen svimaGotovo da ne postoji ugrožena i manjinska etnička grupa kojoj Tilman Zuelch i njegovo Društvo za ugrožene narode nisu bili posvećeni.

Posebno se snažno zalagao za Rome kao žrtve Hitlerovog režima i uspješno iznudio od njemačke Vlade da se Romi priznaju kao žrtave holokausta u Drugom svjetskom ratu. Njegov snažni angažman za Kurde u Iraku koji su postali žrtve režima Saddama Husseina imao je za posljedicu prekid izvoza određenih vrsta oružja iz Njemačke. 

S mnogo svog humanističkog i intelektualnog žara zalagao se i za prava američkih urođeničkih naroda, ugroženih etničkih grupa u Kini i Rusiji, kao što je štitio ugrožene narode na Bliskom Istoku, u afričkim i azijskim zemljama.Odlikovan je najvišim njemačkim priznanjem „Savezni krst za zasluge“, Nagradom za publicistiku Donje Saksonije, Nagradom za mir grada Goettingen kao i nagradom Centralnog savjeta Sinti i Roma za poseban doprinos i podršku u zaštiti prava Roma širom svijeta.

Javnost će biti naknadno informisana o datumu komemoracija i sahrane koje će se održati u gradu Goettingenu.

avaz.ba