More
  spot_img

  BIH SLIJEDI I NOVO POSKUPLJENJE JAJA?


  Složena, teška i neizvjesna situacija vlada u peradarskom sektoru u BiH, koji bi se mogao naći pred gašenjem. Visoke cijene proizvodnje i manjak žitarica doveli su u proteklom periodu do skoka cijena pilećeg mesa, ali i jaja.

  BIH SLIJEDI I NOVO POSKUPLJENJE JAJA?
  BIH SLIJEDI I NOVO POSKUPLJENJE JAJA?

  Manji kapaciteti
  Konzumnih jaja je znatno manje nego ranije, a građene očekuje i novi val poskupljenja. Sve to je logična posljedica dugotrajne krize u ovom sektoru, kazao je za „Avaz“ Predrag Miličić, predsjednik Zajednice živinara RS.

  – Enormno poskupljenje sirovina i hrane dovelo je do toga da su proizvođači smanjili kapacitete. Mi ovaj posao nosimo u veoma teškim kapacitetima. Ulazimo u jesen, gdje je realno očekivati još dodatnog rasta cijena imputa, što neminovno mora donijeti više cijene krajnjeg proizvoda – istakao je Miličić.

  Iako se, kako nam kaže, tržište opire i niko ne želi povećavati cijene, nemoguće je ostati pri onim cjenovnim nivoima koji su do sada bili.

  Zakon diktira
  – Nažalost, vrijeme niskih cijena i mesa i jaja je očito prošlo i očekivati je usklađivanje s cijenama proizvodnje. Rast cijena je primjetan, već su neke korekcije urađene, ali sigurno će to slijediti i dalje – rekao je Miličić.

  Predsjednik Udruženja peradara FBiH Pero Nikić kaže da je nedostatak jaja na tržištu, između ostalog, refleksija ratnog sukoba na evropskom kontinentu.

  – Enormno divljanje cijena žitarica, energenata, električne energije, cijene rada dovelo je peradarsku proizvodnju u potpunu neizvjesnost te su proizvođači krenuli u smanjivanje kapaciteta proizvodnje. U skladu s navedenim, zakon ponude i potražnje diktira povećanje cijena, nažalost – kazao nam je Nikić.

  Zatvaranje farmi
  Farme se zatvaraju, kaže Miličić, i to je neminovnost jer proizvođači ne mogu trpjeti minuse koji su se proizvodili. Dodaje da mora doći do usklađivanja cijena proizvodnje i onih pod kojima se roba plasira na tržište.

  CHI

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci