BiH prva među državama čije su diplome priznate u Njemačkoj: Egzodus ljekara ugrožava sistem

U Njemačkoj je prošle godine priznato 52.300 stranih diploma, a najviše njih posjeduju građani BiH koji su spas od beznađa i siromaštva potražili u ovoj zemlji.U 2022. godini uvjerljivo najviše verificiranih diploma, 18.500, odnosi se na zanimanje medicinska sestra ili tehničar.Svi iduSlijede ljekari (8.200), inžinjeri (2.300), njegovatelji (1.800), nastavnici (1.700) i odgajatelji (1.500).

Podaci o državama iz kojih dolaze strani radnici pokazuju da je na prvom mjestu, s ukupno 4.500 priznatih profesionalnih kvalifikacija, bila BiH, ispred Filipina (4.000) i Turske (3.800).Predsjednik Ljekarske komore Kantona Sarajevo Rifat Rijad Zaid kaže da je veoma teško procijeniti koliko je na ovaj način BiH izgubila ljekara i medicinskog kadra, jer iz naše zemlje odlaze i oni koji tek završe školovanje, prije nego što zasnuju radni odnos u svojoj zemlji.-

Posljednjih deset godina Njemačka je postala „obećana zemlja“ za mnoge zdravstvene radnike. Ako se odlazak medicinskih sestara/tehničara možda i ne osjeti, a ja bih rekao da se itekako osjeti, odlazak ljekara iz BiH se osjeti u roku – odmah. Imali smo primjere zatvaranja pojedinih ambulanti jer je ljekar napustio BiH.

Migracija pojedinih profesija je uobičajena u svim dijelovima svijeta, ali problem nastaje kada to poprimi ovakve razmjere, kad ugrožava stabilnost zdravstvenog sistema – kaže Zaid.Ne znajuMjere kojima bi se u što kraćem roku barem usporio odlazak obrazovanih i BiH potrebnih kadrova očekuju se od vlasti. Zaid kaže da su potrebne radikalne promjene te da se odluke trebaju koordinirati sa strukovnim udruženjima, prvenstveno sindikatima ljekara i Ljekarskim komorama.-

Nisam siguran da aktuelni kadrovi u oblasti zdravstva u kantonima i entitetima, od ministara, pa dalje, znaju ili žele ovo rješavati. Svjedoci smo potpune nekompetencije svih prethodnih godina – ističe Zaid.Protest upozorenjaDok svjedočimo masovnom odlasku ljekara u zemlje gdje je njihov poziv mnogo više cijenjen, sindikati zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo pripremaju generalni štrajk.

Nakon bezuspješnih pokušaja dogovora s Vladom i Zavodom zdravstvenog osiguranja KS, za sutra u terminu od 13.30 do 15 sati najavljen je veliki protestni skup pred zgradom Vlade KS.

avaz.b