BIH OD DANAS DOBIJA GENERALNI KONZULAT U NOVOM PAZARU

U Novom Pazaru danas je svečano otvoren Generalni konzulat Bosne i Hercegovine, prvi na teritoriji Srbije, koji će pokrivati šest sandžačkih opština -Novi Pazar, Tutin, Sjenicu, Novu Varoš, Prijepolje i Priboj.

BIH OD DANAS DOBIJA GENERALNI KONZULAT U NOVOM PAZARU
BIH OD DANAS DOBIJA GENERALNI KONZULAT U NOVOM PAZARU

Svečanosti su prisustvovale brojne zvanice iz političkog i društvenog života Bosne i Hercegovine, Srbije i grada Novog Pazara. Diplomatsko predstavništvo je presecanjem vrpce otvorila ministrica vanjskih polova Bosne i Hercegovine Bisera Turković i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Ovo je 57 diplomatsko predstavništvo Bosne i Hercegovine i to baš u Novom Pazaru, rekla je Turković.

“Narod Sandžaka je izuzetno vezan sa Bosnom i Hercegovinom i konzulat u Novom Pazaru je dokaz da će se te veze još više učvrstiti. Srećna sam što je naše 57 diplomatsko predstavništvo otvoreno baš u Novom Pazaru”, rekla je Turković.

Biševac je dodao:

“Ovo je važan dan za Novi Pazar i Sandžak, ali i cijelu Srbiju, jer će se dodatno uspostaviti veze prijateljstva i poslovanja naroda ovih dviju zemalja”, istakao je Biševac.

Ime konzula u Novom Pazaru nije još uvek objavljeno, a zgrada Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine nalazi se prekoputa zgrade Generalnog konzulata Republike Turske koja je otvorena u augustu prethodne godine, piše Nova.rs.

To je prvi konzulat BiH na teritoriji Srbije. Riječ je o generalnom konzulatu u kojem će državljani BiH moći da izvade pasoš, putni list, rodni list i obave druge konzularne poslove.

CHI