BiH je ostavila po strani potrebe i želje mladih. Zato i odlaze

BiH na neslavnom, prvom mjestu svjetskih zemalja sa najvećim godišnjim smanjenjem broja stanovnika

U periodu od jula 2013. do decembra 2021. ukupno je BiH napustilo 484.998 osoba. Da slikovitije prikažemo, nestala su dva grada i to najveća u BiH, Sarajevo i Banja Luka.

I u ovoj godini trend odlaska stanovništva se nastavio, 95.000 lica se čak odreklo državljanstva. BiH tako je na neslavnom, prvom mjestu svjetskih zemalja sa najvećim godišnjim smanjenjem broja stanovnika.

U početku su odlazili pojedinci, a sada i kompletne porodice koje ne samo da napuštaju svoje domove već i radna mjesta. Škole se zatvaraju jer nema učenika.

Petar Marjanović iz Brčkog već pet godina živi i radi u Beču i bavi se bankarstvom. Kao i većina mladih odlučio je da ode iz BiH. Prezadovoljan je gradom u kojem trenutno živi i vjeruje da još može napredovati. Kako kaže, polako ali sigurno ostvaruje svoje snove.

“Smatram da kao mlad čovjek nema ništa ljepše nego kada ujutru ustanete, pogledate se u ogledalo i kažete da to sam ja imenom i prezimenom, lagano ostvarujem svoje planove svojim ličnim radom, zalaganjem i angažmanom. Glavni motiv napredovanja je da vjerujem u ovaj grad, vjerujem u ovo društvo. Nažalost država iz koje ja dolazim je ostavila po strani potrebe i želje mladih ljudi. piše UNA.

BiH je ostavila po strani potrebe i želje mladih. Zato i odlaze
BiH je ostavila po strani potrebe i želje mladih. Zato i odlaze

izvor : crna-hronika.info