More
  spot_img

  BiH će se zadužiti 300 miliona eura za dionicu Koridora 5c

  Na prijedlog Ministarstva finansija i trezora Vijeće ministara BiH usvojilo je inicijativu za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke (EIB) (Koridor 5c, dionica Ovčari – Mostar sjever) u iznosu od 300 miliona eura.

  Projekat podrazumijeva finansiranje izgradnje dionice autoputa od Ovčara do Mostara sjever na Koridoru 5s, a izgradnja autoputa će biti podijeljena na dionice Ovčari —Mostar sjever i Mostar sjever — Mostar jug.

  Dionica od Ovčara do Mostara sjever sastoji se od tri dijela i uključuje Ovčari – ulaz u tunel Prenj, tunel Prenj i tunel Prenj – Mostar sjever) u ukupnoj dužini oko 35 kilometara. Planirano je da bude finansirana ovim kreditnim sredstvima, ali i zajmom EBRD-a.

  Kredit će biti alociran na Federaciju Bosne i Hercegovine (JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine), s rokom otplate od 25 godina, uključujući šest godina grejs perioda.

  Ministarstvo finansija i trezora će nakon završenih pregovora dostaviti Vijeću ministara BiH nacrt ugovora o finansiranju s osnovama za njegovo zaključivanje.

  BiH će se zadužiti 300 miliona eura za dionicu Koridora 5c
  BiH će se zadužiti 300 miliona eura za dionicu Koridora 5c

  izvor : biznisinfo.ba

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci