BIH ĆE PRVI PUT LANSIRATI SATELIT U SVEMIR, TO JE VELIKI PODUHVAT: HADŽIOMEROVIĆ U OTVORENOM STUDIJU

Profesor matematike i informatike Anes Hadžiomerović, predsjednik mostarskog Centra za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju (CERIT), gostovao je u emisiji Otvoreni studio na Hayat TV, gdje je govorio na temu regionalnog projekta pripreme i lansiranja prvog satelita ove regije u svemir.

BIH ĆE PRVI PUT LANSIRATI SATELIT U SVEMIR, TO JE VELIKI PODUHVAT: HADŽIOMEROVIĆ U OTVORENOM STUDIJU
BIH ĆE PRVI PUT LANSIRATI SATELIT U SVEMIR, TO JE VELIKI PODUHVAT: HADŽIOMEROVIĆ U OTVORENOM STUDIJU

Kako kaže, iza ovog projekta stoji pet država Zapadnog Balkana.

  • Pet država iz sastava bivše Jugoslavije okupilo se u European Space Agency s ciljem lansiranja tri rakete u kojima će biti smješteno po 35 satelita. Pripreme su u toku, u planu je formiranje zemaljskih stanica na ovom prostoru – kazao je Hadžiomerović.

Govoreći o važnosti učešća BiH u projektu lansiranja satelira u svemir, Hadžiomerović je kazao da je krajnje vrijeme da Bosanci i Hercegovci od korisnika postanu prozvođači sadržaja modernih tehnologija, uključujući svemirsko istraživanje.

Jedna Ruanda ima svoj satelit u svemiru, zašto i mi ne bismo imali? Ovo je mali korak ka edukaciji kadrova za raketni program sa inostranim partnerima. Posebno tu mislim na srednjoškolce i studente. Krenut ćemo malim koracima u svemirski program. Svi smo korisnici raznih tehonologija, pa zašto onda ne bismo prešli u developere. Imamo veliki broj Bosanaca i Hercegovaca koji kao naučnici rade u svemirskim agencijama širom svijeta i oni su nam od velike pomoći – navodi Hadžiomerović.

O radu CERIT-a ističe da do sada nije bio prepoznat, odnosno da je u fokus javnosti dospio tek nakon uspjeha na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FIRST Global Challenge 2021 Discover&Recover, gdje je sa svojim studentima osvojio 1. mjesto u konkurenciji 177 zemalja učesnica

  • CERIT postoji već pet godina, no prepoznati smo tek nakon što smo napravili rezultat. Veliki broj ljudi je skeptičan u vezi sa lansiranjem satelita, ali vjerujem da ćemo ih razuvjeriti kada dobijemo satelitske podatke. Njihov skepticizam nam daje vjetar u leđa. Trenutno se spremamo za Međunarodnu robotičku olimpijadu koja će održati u Ženevi. Djeca su željna znanja, inovacija i dokazivanja – zaključio je Hadžiomerović.

HAYAT.BA