Biden čestitao Dan državnosti BiH i poželio “mirnu proslavu praznika”: Okončajte politiku nacionalizma

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden čestitao je građanima BiH Dan državnosti poručivši našim vlastima da moraju okončati nacionalnu politiku podjela.”

Uime naroda SAD-a, čestitam vam Dan državnosti BiH. SAD ostaju čvrsto predane suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH.

Ostajemo posvećeni jačanju veza između naših ljudi čija su raznolikost i dinamičnost uvijek jačale tkivo našeg partnerstva”, kazao je on na početku svog pisma koje je poslato Predsjedništvu BiH.Osvrnuo se na secesionističke aktivnosti Milorada Dodika i remetilački faktor u BiH.”

Pokušaji da se potkopa Dejtonski sporazum, napadi na državne institucije i pozivi na secesiju urušavaju stabilnost i budućnost BiH. To je također prijetnja ljudima i onome što im je potrebno za život. Dok se okupljate kako bi proslavili praznik, pozivam vas da stavite svoje dužnosti ispred podjele i da okončate politiku nacionalizma”, kazao je Biden, očigledno ne znajući da se mi u BiH rijetko svi okupljamo oko jednog praznika.

Kazao je kako će fokusiranje vlasti na zajedničke vizije osigurati mirnu, prosperitetnu i demokratsku budućnost, “kakvu građani zaslužuju”.”U godini pred nama se radujem jačanju partnerstva između dvije nacije i prijateljstva među našim građanima, kako BiH bude napredovala ka boljoj budućnosti. Želim vam ugodnu i mirnu proslavu nacionalnog praznika”, poručio je.

Klix