Bibliotekarka u kostimu vile djeci vraća ljubav prema knjigama

Sanela Kaikčija, bibliotekarka u Gradskoj biblioteci Olovo, na specifičan način radi s djecom. Ona, odjevena u kostim vile, posjećuje područne škole, a sve u namjeri da kod djece potakne ljubav ka knjigama i čitanju. 

Na posao u struci čekala je skoro petnaest godina, da ono što voli, kako nam je rekla, prenese na druge ljude, a posebno na one najmlađe.Centri znanja- Isplatilo se čekati jer konačno radim posao koji volim, ta ljubav i predanost se vide.

Olovo je mali grad, ali pun divnih ljudi od kojih imam podršku i sve ih je više u biblioteci, što je bio i jedan od mojih ciljeva – istakla je Kaikčija.

S obzirom na to da djeca sve više vremena provode uz mobitele i na društvenim mrežama, razmišljala je o načinu na koji bi djecu odvojila od svega toga i dodatno ih motivirala da čitaju knjige.-

Biblioteka, knjige i nauka su sistemi za cjeloživotno učenje i rad na sebi. Usluge koje se pružaju u bibliotekama ne mogu se dobiti nigdje drugo, to su centri znanja, aktivnosti, kreativnosti, okupljanja i druženja, povjerenja i izvora informacija.

Sama pojava u kostimu zadržava i okupira pažnju onih koji gledaju i slušaju, a onda je potrebno dinamično i avanturistički nastupiti da bi pažnja trajala do kraja – kazala je Kaikčija.Pozitivne reakcijeIstakla je da je i više nego zadovoljna reakcijama djece, ali i roditelja, te da svakodnevno dobiva pohvale za svoj rad.-

Svakodnevno se javljaju roditelji i kažu mi da zovem njihovu djecu na radionice, pitaju kada će opet biti druženje u biblioteci te da ih ne izostavim. Žele da češće organiziram radionice jer smatraju da je ono što radim predivno. Maksimalno se potrudim da mališanima bude lijepo pa da požele opet doći – navela je ova pozitivna „vila bibliotekarka“.

avaz.ba