Četvrtak, 30 lipnja, 2022
More
  spot_img

  Bh. proizvodi lakše idu u EU

  Izmjene će rezultirati osavremenjavanjem i moderniziranjem pravila, što će olakšati procedure potrebne za dobivanje certifikata o porijeklu proizvoda, navode iz EK

  Našim proizvođačima, a najviše poljoprivrednicima, uskoro će biti značajno olakšan plasman proizvoda na police supermarketa širom Evropske unijeEvropska komisija usvojila je paket prijedloga čiji je cilj povećati trgovinsku razmjenu između Evropske unije i susjednih zemalja u panevropsko-mediteranskoj (PEM) regiji, među kojima je i BiH.

  Izmjene se najviše odnose na pravila o porijeklu koja su potrebna jer određuju koja roba može imati prednost pri povlaštenom tretmanu u uvozu i izvozu. Pravila porijekla omogućavaju kompanijama da jednostavnije dokažu porijeklo svoje robe te da ona ispuni uvjete za uvoz po nižim stopama carine ili čak nultoj stopi. 

  – Predložene mjere rezultirat će osavremenjavanjem i moderniziranjem pravila, što će, uopćeno gledano, olakšati procedure potrebne za dobivanje certifikata o porijeklu proizvoda – pojašnjeno je u Evropskoj komisiji.

  Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH za “Avaz” su kazali kako će se nova pravila, koja su rezultat desetogodišnjih pregovora, primjenjivati uz pravila iz PEM konvencije.

  Ministarstvo je uoči odlaska u Brisel zatražilo mišljenje od Vanjskotrgovinske komore BiH, entitetskih i komore Distrikta Brčko BiH, entitetskih ministarstava trgovine, Vlade Distrikta Brčko BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

  Podrška ministarstava

  – Privreda i resorna ministarstva u BiH podržavaju primjenu revidirane konvencije. Za njenu primjenu zainteresirani su EFTA, ostale CEFTA strane i, naravno, EU. Ako BiH nije zainteresirana za bilateralnu primjenu, onda stavlja privredne subjekte u zemlji u manje povoljan položaj u odnosu na druge PEM ugovorne strane – pojasnili su iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

  avaz

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci