fbpx
More

  Bh. poslodavci traže da im se omogući “uvoz” radnika

  Suočeni sa sve većim nedostatkom radnika, iz Udruge poslodavaca FBiH, koja okuplja brojne javne i privatne firme, zatražit će od vlasti u BiH pojednostavljivanje postupka i procedure pri zapošljavanju stranaca, piše Večernji list BiH.

  Na posljednjoj su sjednici čelnici Udruge raspravljali, kako se ističe, “o gorućem problemu nedostatka radne snage te je zaključeno kako će se u idućem razdoblju morati inicirati izmjene zakonskih akata o uvozu radne snage”.

  Nedostatak radnika u BiH Traženje olakšica za uvoz radne snage iz inozemstva zbog nedostatka domaće je prije nekoliko mjeseci preneseno ministru civilnih poslodavaca BiH te direktoru Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

  Na održanom sastanku zaključeno je kako se BiH posljednjih godina suočava s odlaskom radnika.

  Svakodnevni odlazak radne snage iz BiH poslodavci pokušavaju usporiti ili donekle riješiti unutar zemlje tražeći od Vlade i Parlamenta da smanje doprinose na plaće kako bi taj novac mogli preusmjeriti radnicima i stimulirati ih da ostanu u BiH većim zaradama.

  Stav Udruge poslodavaca je da odljev radne snage i trenutna politička situacija ni u kojem slučaju ne smiju imati negativne posljedice na poslodavce i poslovanje kompanija.

  Poslodavci traže pojednostavljenje procedure za zapošljavanje stranaca i da se bh. vlasti tome posvete u najbržem mogućem roku. Prema informacijama, mogle bi se preuzeti neke od dobrih praksi i pravila iz susjedne Hrvatske, koja je nedavno izmijenila Zakon o uvozu radne snage.

  Poslodavac koji želi zaposliti stranog radnika, prije nego što zatraži dozvolu za boravak i rad, treba provjeriti ima li na domaćem tržištu traženih radnika. Taj posao, na zahtjev poslodavca, obavlja Zavod za zapošljavanje koji u najviše 15 dana treba istražiti ima li u evidenciji nezaposlenih radnika koji udovoljavaju traženim uvjetima te ih uputiti poslodavcu.

  Ako u evidenciji nezaposlenih ima dovoljno traženih radnika, poslodavcu neće biti dopušten uvoz radne snage i Zavod će mu uputiti negativnu obavijest. Ako nema dovoljno radnika, poslodavac prima pozitivnu obavijest, što znači da može uvesti radnika iz treće zemlje, odnosno može podnijeti zahtjev za izdavanje dozvole za boravak i rad stranog radnika.

  Rok za podnošenje zahtjeva za izdavanje radne dozvole je 90 dana od pozitivne obavijesti. Prije nekoliko godina krenulo se s idejom da privatne ili državne firme na prostoru BiH radnike za određene poslove traže posredstvom ovlaštenih agencija koje bi im dale svoje “leasing radnike”.

  Agencije bi u tom slučaju bile formalni poslodavci “zakupljenim radnicima” te bi im plaćale staž i socijalno iako su njihovi radnici “iznajmljeni” različitim poslodavcima.

  radiosarajevo

  Istaknuto

  Tešanj Connected – brže i lakše do posla sa nama

  Uz najnoviju platformu do lakšeg i bržeg zapošljavanja, Tešanj Connected! Šta je Tešanj Connected?

  Najnovije vijesti

  Ova opština je “ekonomski tigar”: Nezaposlenost smanjili za 31 posto za jednu godinu

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); U opštini Derventa je na kraju septembra ove...

  Nove cijene goriva u BiH!

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Cijene goriva u Bosni i Hercegovini konačno su u...

  Hamdija oštetio ‘NLB leasing’ za više od 600.000 KM – dobio dvije godine uslovno

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Sud Bosne i Hercegovine donio je presudu kojom je...

  Pronađeno tijelo i drugog turskog radnika u mjestu Hanovi

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Danas je na lokalitu Hanovi u rijeci Bosni pronađeno...

  Slične vijesti