More
  spot_img

  Bh. grad dobija prvi pametni semafor u regionu

  Predstavnici kompanije “Prointer ITSS” postaviće u banjalučkom naselju Lazarevo prvi pametni semafor, koji će prikupljati sve informacije o kretanju vozila i pješaka, upozoravati na gužvu i potencijalnu opasnost, te davati preporuke.

  Projekat je vrijedan 50.000 KM i jedan je od 10 odobrenih na inovacionom izazovu “Banjaluka – grad budućnosti! Zamislimo zajedno 2030!”, koji zajednički sprovode Razvojni program UN i banjalučka Gradska uprava, saopšteno je iz “Prointera”.

  “Riječ je o takozvanom adaptivnom upravljanju saobraćajem uz pomoć kamera koje se postavljaju na semafor i prikupljaju `živu` sliku. Tako semafor postaje `pametniji`, odnosno `dobija oči`, vozači ne upadaju u kolone, a pješaci manje čekaju”, navodi se u saopštenju.

  Inovativno tehnološko rješenje, prvo u regionu, ponudio je rukovodilac sektora automatizacije u kompaniji “Prointer” Goran Starčević, zajedno sa svojim timom.

  Starčević je objasnio da kamere nadziru protok saobraćaja u realnom vremenu i podatke šalju u odgovarajući uređaj – kontroler.

  On, u stvari, glumi policajca i na osnovu dobijenih podataka reguliše saobraćaj. Posebno je važno što može da prepozna vozila sa rotacijom, poput hitne pomoći, vatrogasaca, policije i da ih propusti”, naveo je Starčević.

  U “Prointeru” ističu da je važno i to što se kontroler prilično lako može postaviti na bilo kojoj lokaciji jer ne zahtijeva promjenu postojeće infrastrukture.

  Rok za postavljanje pametnog semafora u Lazarevu je šest mjeseci od potpisivanja ugovora.

  Iz “Prointera” napominju da kontroler ima još jednu važnu funkciju, a to je analitika jer uređaj, između ostalog, broji promet, registruje brzinu kretanja i vrši klasifikaciju.

  “Suštinski, on barata svim podacima koji su važni za saobraćaj na određenoj lokaciji, na osnovu kojih može da se planira mnogo toga, pa i neka buduća infrastruktura”, ističu u ovoj kompaniji.

  n1

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci