Besana noć iza stanovnika USK: Vodostaj rijeke Une dostigao 186 cm

Iza stanovnika Unsko-sanskog kantona, kojima su poplavile kuće i drugi stambeni objekti, je još jedna besana noć. Obilne padavine dovele su do porasta vodostaja svih rijeka u ovom kantonu, što je već prouzrokovalo brojne probleme u nekoliko opština i gradova.

U Kulen Vakufu je tokom jučerašnjeg dana bilo poplavljeno poplavljeno dvadesetak objekata. Zbog izlijevanja vode na kolovoz obustavljen je saobraćaj na putevima na širem području Kulen Vakufa (Kulen Vakuf-Martin Brod, Orašac-Ćelije i Kulen Vakuf-Klisa).Pomoćnik direktora Civilne zaštite USK-a Muhamed Pečenković kaže za Klix.ba da je vodostaj rijeke Une u gornjem toku u opadanju i stagniranju, ali da u srednjem toku još uvijek raste.

Vodostaj rijeke Une je 186 cm, a maksimalan izmjeren vodostaj je bio u decembru 2022. godine 180 cm, to samo po sebi pokazuje da vodostaj u srednjem toku raste. Što se tiče općine Sanski Most opet je počela rasti rijeka Sana.

Sinoć je vodostaj počeo opadati, ali zbog kišnih padavina vodostaj rijeke Sane i Sanice na području općina Ključ i Sanski Most je u porastu”, kaže nam Pečenković.Kada je riječ o poplavljenim objektima situacija se nije bitnije promijenila, ali Pečenković naglašava da bi situacija mogla biti kritičnija ukoliko se padavine nastave.”

Mi ćemo pratiti situaciju i u skladu s tim postupati”, rekao je Pečenković i dodao da su sve službe Civine zaštite na području kantona u stanju pripravnosti.Podsjećamo, meteorolozi su najavlili padavine skoro do kraja maja te su upozorili da se najveći intenzitet padavina očekuje danas i sutra.

klix.ba