Benjamin Netanyahu iznio tri preduslova za okončanje rata u Gazi, cilj je potpuno uništenje Hamasa

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu u autorskom tekstu za američki Wall Street Journal govorio je o preduslovima koji bi trebali biti ispunjeni ukoliko se želi okončati rat između Hamasa i Izraela.

U komentaru za američki list Netanyahu je ponovio svoj stav da palestinske vlasti nisu sposobne upravljati Pojasom Gaze.Kada je riječ o preduslovima za mir, Netanyahu je napisao kako Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska i brojne druge zemlje podržavaju namjeru Izraela da uništi Hamas.”

Da bi se postigao taj cilj, Hamasove vojne sposobnosti moraju biti demontirane, a njihova politička vlast nad Gazom mora prestati. Hamasovi lideri su obećali da će ponoviti 7. oktobar. Zato je njihovo uništenje jedini proporcionalni odgovor da se spriječi ponavljanje ovakvih zločina”, poručio je.

Također, Netanyahu je rekao da Izrael također mora osigurati da Gaza nikada više ne bude korištena kao baza za napad na Izrael.”Između ostalog, to će zahtijevati uspostavljanje privremene sigurnosne zone na perimetru Gaze i inspekcijskog mehanizma na granici između Gaze i Egipta koji zadovoljava sigurnosne potrebe Izraela i sprečava krijumčarenje oružja na teritoriju”, ističe Netanyahu.

Između ostalog premijer Izraela je rekao kako je nerealno očekivati da će palestinske vlasti demilitarizirati Gazu.”Ramallah nije pokazala ni sposobnost ni volju da demilitarizira Gazu.

Palestinska samouprava trenutno finansira i veliča terorizam na Zapadnoj obali i obrazuje palestinsku djecu da traže uništenje Izraela. Palestinsko civilno društvo treba da se transformiše tako da njegovi ljudi podržavaju borbu protiv terorizma, a ne da ga finansiraju”, pojašnjava.

Na kraju teksta, Netanyahu je ukazao na uspješnu “deradikalizaciju” koja se dogodila u Njemačkoj i Japanu nakon pobjede saveznika u Drugom svjetskom ratu.”Kada se Hamas uništi, Gaza demilitarizira i palestinsko društvo započne proces deradikalizacije, Gaza se može obnoviti i izgledi za širi mir na Bliskom istoku će postati stvarnost”, zaključio je premijer Benjamin Netanyahu.

Klix