Belmin Čostović: Dašak Tešnja donio u Njemačku, ćevapima i janjetinom sve oduševio

Tešnjak Belmin Čostović nakon što je deset godina imao svoje restorane u italijanskom Trevisu, krajem prošle godine odlučio je biznis nastaviti u Njemačkoj.

“Traditionelle Balkankuche by Belmin” ime je njegovog malog restorana u Ehingenu kod Ulma, koji je za kratko vrijeme postao omiljen među ljudima sa Balkana, ali i Nijemcima.

  • Nisam se pokajao što sam Italiju zamijenio Njemačkom. Više sam nego zadovoljan kako se biznis razvija. Kod nas je kvalitet na prvom mjestu. Balkanci su poznati kao odlični domaćini, a o specijalitetima naše kuhinje priča se širom svijeta. Ćevapi, janjetina, burek, sitni ćevap, samo su neke od bosanskih delicija koje nikog ne ostavljaju ravnodušnim – kaže Čostović.

Uspješni 40-godišnji ugostitelj i gastronom iz Tešnja govori da ovo nije lagan posao i da je potrebno da se svako jelo priprema sa dosta ljubavi.

Belmin Čostović: Dašak Tešnja donio u Njemačku, ćevapima i janjetinom sve oduševio
Belmin Čostović: Dašak Tešnja donio u Njemačku, ćevapima i janjetinom sve oduševio

– Mi Balkanci, posebno Bosanci poznati smo kao veliki gurmani. U mom restoranu svako će naći nešto za sebe osim vegetarijanaca. Naravno, u vrijeme ramazana pripremamo i iftare. Drago nam je da se za vrijeme ovog svetog mjeseca naši Bosanci i Hercegovci kod nas osjećaju kao u Bosni. Na jelovniku se nalaze begova čorba, sarma, punjene paprike, tarhana, piletina sa ražnja, teletina ispod sača, janjetina, pljeskavice, ćevapi sa kajmakom, sudžukice, kobasice… Jela pripremamo i služimo u zemljanim posudama. Kao šlag na kraju dolaze naše tufahije, baklave, tulumbe i hurmašice. Naravno, ambijent mog restorana je upotpunila tešanjska Gradina – nastavlja Čostović.

Belmin Čostović: Dašak Tešnja donio u Njemačku, ćevapima i janjetinom sve oduševio
Belmin Čostović: Dašak Tešnja donio u Njemačku, ćevapima i janjetinom sve oduševio
  • Drago nam je da smo ugostili Osmana Džihu. On je čovjek koji u svojim televizijskim emisijama širi pozitivne priče o Bosancima i Hercegovcima u inostranstvu. Hvala mu na tome i sve nas je na neki način zadužio. U moj restoran dolaze i naši poznati sportisti, biznismeni, ali i muzičari i pjevači. A kada su u pitanju Nijemci, oni su oduševljeni ćevapima, ali i našom janjetinom koju pečemo za vrijeme vikenda – kaže Belmin.

izvor : hayat.ba