Bećirović ponovo pisao međunarodnoj zajednici: Zaustavite Dodika prije nego što ugrozi mir

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović ponovo je uputio poruku međunarodnoj zajednici povodom najnovijeg ataka i ultimatuma predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika na Ustavni sudu BiH.Najnoviji atak je nazvao eskalacijom Dodikovog kontinuiranog pravnog nasilja i antidejtonskog djelovanja.”

U toku je otvoreni udar na integritet i ustavni poredak države BiH što je kažnjivo prema Krivičnom zakonu BiH. Pozivam visokog predstavnika u BiH da konačno sankcionira Milorada Dodika zbog njegovog kontinuiranog antidejtonskog i antiustavnog djelovanja koje može imati dalekosežne i veomateške posljedice ne samo po demokratski razvoj BiH, nego i po mirovniproces u Bosni i Hercegovini ali i šire”, naveo je Bećirović.

Pozvao je viokog predstavnika u BiH da javno odgovori da li djeluje na teritoriji države Bosne iHercegovine ili je visoki predstavnik za bh. entitet Federacija BiH.”Pozivam i Tužilaštvo BiH da u okviru svoje nadležnosti, pokrene pitanje krivične odgovornosti Milorada Dodika zbog počinjenja krivičnog djela protiv integriteta Bosne i Hercegovine, odnosno napada na ustavni poredak iz člana 156. Krivičnog zakona BiH, kao i počinjenja krivičnog djela protiv pravosuđa iz člana 239. istog Zakona”, dodao je.

Uputio je poziv Evropskoj uniji da hitno uvede sankcije Miloradu Dodiku i njegovoj organiziranoj grupi zbog rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH.”Krajnje je vrijeme da se EU priključi sankcijama koje su opravdano uvele Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske.

EU treba konkretno pokazati da li je svjedok Dejtonskog mirovnog sporazuma ili su pojedine države u EU postale tihi saučesnici u antidejtonskom projektu razbijanja međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine”, ističe Bećirović.Kaže da nezabilježeni pritisci koje inicira, osmišljava i predvodi predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik i njegovi sljedbenici u RS, iznuđivanje povlačenja sudije Zlatka Kneževića iz Ustavnog suda BiH prije isteka njegovog mandata u skladu sa Ustavom BiH, kao i neimenovanje nedostajućih sudija Ustavnog suda iz bh. entiteta RS, predstavljaju opasan antidejtonski, antiustavan i nezakoniti plan blokade Ustavnog suda BiH kao čuvara Ustava i udar na demokratski razvoj i vladavinu prava.”

Ustavni sud BiH je državna institucija utemeljena članom VI. Ustava BiH kao nezavisni čuvar Ustava i kao institucionalni garant za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda ustanovljenih Ustavom BiH i instrumentima Aneksa I. Ustava BiH. Ustavni sud BiH je po ovlaštenju koje proizilazi iz samog Ustava BiH, na osnovu člana VI/2.b) Ustava BiH, donio Pravila Ustavnog suda BiH objavljena u ‘Službenom glasniku BiH’ broj: 94/14, kojim se uređuju postupak pred sudom, njegova organizacija, sjednice Ustavnog suda, odluke i drugi akti i donošenje odluka, prava i dužnosti Ustavnog suda i sva druga pitanja u vezi sa radom Ustavnog suda”, naveo je Bećirović.

Na kraju je dodao kako izmjene člana 42. Pravila Ustavnog suda BiH koje je donio ovaj sud, kojima se sprječavaju blokade i omogućuje rad samog Suda, u nadležnosti su Ustavnog suda BiH koji nije dio ni zakonodavne, ni izvršne, ni redovne sudske vlasti.”

Nego je Ustavom BiH pozicioniran kao posebna samostalna i nezavisna vlast, koja na osnovu tog Ustava, djeluje kao korektivni faktor za ostala tri segmenta vlasti, te takve odluke Ustavnog suda BiH ne podliježu korekcijama niti preispitivanju bilo koje druge vlasti u Bosni i Hercegovini”, zaključuje Bećirović.

Klix.ba