Bećirović i Suljagić: Obilježavanje 9. januara je neustavno, nezakonito i nemoralno

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović i direktor Memorijalnog centra Srebrenica dr. Emir Suljagić osudili su obilježavanje takozvanog dana RS-a, podsjećajući na odluke Ustavnog suda BiH prema kojima je utvrđen neustavnim.

“Novo obilježavanje 9. januara organizovano u Istočnom Sarajevu, a prethodno i u Banja Luci uprkos odlukama Ustavnog suda, prema zakonima u Bosni i Hercegovini predstavlja krivično djelo, i stoga treba biti kažnjeno i spriječeno u budućnosti, jer nekažnjivost ohrabruje novo kršenje zakona i ponavljanje”, istakao je Bećirović i dodao da je zbog toga potrebno da hitno reagira međunarodna zajednica i da se sankcioniše nepoštivanje zakona.

Osuđujući obilježavanje 9. januara Denis Bećirović je pozvao vlasti entiteta RS da poštuju vladavinu prava i da umjesto proslave neustavnog dana RS-a rade na stvaranju pozitivne klime među svim građanima i narodima u Bosni i Hercegovini, jačanju stabilnosti i ekonomskog napretka.

Bećirović, kojem je nakon preuzimanja dužnosti prva posjeta unutar Bosne i Hercegovine bila Memorijalnom centru u Potočarima i Majkama Srebrenice, poručio da Memorijalni centar može očekivati njegovu bezrezervnu podršku u skladu sa kapacitetima s kojima raspolaže. Tokom razgovora, Emir Suljagić je predstavio glavne izazove s kojim se suočava Memorijalni centar u Potočarima, kao i započete projekte.