Banjalučanka Azra Selimović već 16 godina za Volvo razvija nove tehnologije

Banjalučanka prof. dr. Azra Selimović više od 16 godina razvija inovacije u elektromobilnosti u sklopu Volvo Group, radeći na motorima, baterijama, pogonskim sistemima i svemu između kamiona, motora, autobusa…

Banjalučanka Azra Selimović već 16 godina za Volvo razvija nove tehnologije
Banjalučanka Azra Selimović već 16 godina za Volvo razvija nove tehnologije

Njene inovacije danas se mogu naći u Volvo električnim kamionima, autobusima, građevinskoj, pomorskoj i industrijskoj opremi, navodi prof. Edhem Čustović na svom Facebook profilu. 

Za Volvo radi od 2005. godine

– Diplomirala je i doktorirala mašinstvo na Lund University, Švedska, sa fokusom na toplotnu energiju i gorivne ćelije.

2005. godine počela je raditi za Volvo kao inženjer za istraživanje i razvoj. Njena karijera je zaista eksponencijalno napredovala od ove tačke do danas, te se smatra jednim od ključnih lidera u elektromobilnosti za Volvo.

Odjel za električni pogon u CampX-u u kojem je radila na zamjeni motora sa unutrašnjim sagorjevanjem elektromotorom i upravljačkom jedinicom, a Volvo grupa je došla do tačke u kojoj je moguća masovna proizvodnja električnih vozila. Prava tehnološka promjena je sada neminovna nakon decenija istraživanja i razvoja, a naša Azra Selimović je dio liderskog tima koji donosi tehnološku promjenu.

– Jedan izazov je stvoriti visoko efikasne i još uvijek pristupačne proizvode. Moramo sagledati sistem kao cjelinu i pobrinuti se da nam poboljšanja, na primjer, električnog pogona daju uštedu energije koja nam je potrebna, kako bismo smanjili broj baterija i posljedično smanjili cijenu sistema – kaže Azra.

Drugi izazov je činjenica da će se električni motor koristiti u mnogim različitim tipovima vozila: autobusima, kamionima i građevinskoj opremi, kao i u pomorskoj i industrijskoj primjeni. Mora odgovarati željenim performansama i trajati tokom životnog ciklusa ovih vozila.

Prednost u odnosu na mnoge konkurente

– Tražili smo zajedničke imenitelje i razvili platformu koja se može koristiti, uz prilagođavanja, za većinu naših aplikacija – objašnjava Azra Selimović i dodaje:

– Očigledno je to komplikovan proces, ali nam također daje prednost u odnosu na mnoge konkurente. Imamo koristi od sinergije i ekonomije obima, jer ne radimo samo s kamionima ili autobusima.

Na osnovu brojnih godina rada na najsavremenijoj tehnologiji, vodeći velike timove u različitim odjelima u Volvu, Azra je zajedno sa kolegicom Heijem Vestbergom objavila knjigu pod nazivom “Komplet prve pomoći za nove menadžere” (The First Aid Kit for New Line Managers). 

Knjiga je fokusirana na savjete i upute kako da započnete svoju novu ulogu menadžera. Knjiga je ustvari priručnik i pruža praktične savjete, smjernice, strukturu, predloške i alate koji su potrebni pri preuzimanju nove uloge.

Azra čestitamo na nevjerovatnoj karijeri, pratit ćemo i dalje vaš rad – napisao je Čustović na Facebooku. 

AVAZ