AS Jelah i Inžinjering 1 donirali Topli sto za novorođenčad bolnici u Tešnju

Da je briga o lokalnoj zajednici jedan od najvažnijih segmenata društvene odgovornosti, dokazao je humani gest Armina Hrvića, direktora kompanije AS i njegove supruge Merite Hrvić, izvršne direktorice kompanije Inžinjering 1 koji su Općoj bolnici Tešanj donirali Topli sto za novorođenčad u vrijednosti od 40.950 KM.

Topli sto predstavlja važan dio opreme u porodilištima kako bi se osigurala sigurnost tek rođenih beba, da prve momente svog života provedu u toplom okruženju koje je slično onom koje su imali u majčinom stomaku. On je iznimno važan kod komplikovanih poroda.

„Donacija Toplog stola za novorođenčad predstavlja našu posvećenost zajednici i brigu za najmlađe članove našeg društva. Razumijemo da je period nakon porođaja izuzetno važan za majke i njihove bebe, te smo odlučili pružiti podršku kroz ovu donaciju koja će im omogućiti da se fokusiraju na svoje zdravlje i dobrobit svojih mališana“ – istakli su Armin i Merita Hrvić.

Direktor Opće bolnice Tešanj iskazao je posebnu zahvalnost za ovaj humani gest, navodeći kako je njihov Topli sto zadovoljavao samo osnovne potrebe. Ovaj donirani je, prvi Topli sto ovakvog tipa u BiH.

„ Izuzetno smo sretni što su naše domaće kompanije AS  Jelah i Inžinjering 1, koje njeguju društveno odgovorno poslovanje, prepoznale jedan od problema s kojima se suočavamo i svojom humanošću pružili komfor svim budućim majkama i bebama. Ovo je zaista jedna vrijedna donacija koja predstavlja svojevrsnu stimulaciju nataliteta na koju utječu brojni faktori, a jedni od njih su komfor i sigurnost naših porodilja“ – navodi Omer Bedak, direktor Opće bolnice Tešanj.

Topli (reanimacioni) sto omogućava adaptaciju novorođenčeta na vanjsku okolinu nakon porođaja. Dio je medicinske opreme koju posjeduju sva moderna porodilišta i bez kojeg je danas porod skoro i nezamisliv.

„ Jedan ovakav savremeni aparat omogućit će nam adekvatno zbrinjavanje životno ugrožene novorođenčadi nakon visokorizičnih porođaja i unaprijedit će nivo medicinske usluge prema porodiljama četiri Općine; Tešanj, D. Jug, Usora i Maglaj, a koje gravitiraju prema porodilištu Opće bolnice Tešanj. Riječ je o približno 100.000 stanovnika, a u našoj bolnici se godišnje obavi do 650 porođaja. Zahvaljujem donatorima što su prepoznali naše potrebe u ime službe Ginekološko-akušerskog odjela“ – istakla je Larisa Mešić Đogić, načelnica Ginekološko-akušerskog odjela Opće bolnice Tešanj.