Apple neće proizvesti novi iPhone SE

Kompanija Apple osvježava svoj najpovoljniji iPhone svake dvije godine, a s obzirom da smo jedan vidjeli prošle, sljedeći se očekivao 2024. godine. međutim, od toga neće biti ništa.

Poznati analitičar Ming-Chi Kuo tvrdi da je Apple završio s “eksperimentom iPhonea SE” te da su planovi za proizvodnju i prodaju novog modela 2024. godine otkazani.

Ova odluka je povezana i s Appleovim 5G procesorom o kojem se dugo špekuliše i koji je “iza ugla” već godinama. Upravo ovaj procesor je trebao koristiti iPhone SE te tako postati “testni poligon”. Ukoliko bi stvari krenule po zlu, šteta bi bila ograničena jer se radi o najjeftinijem modelu, a ne o onim skupljim. S druge strane, ako bi plan bio uspješan, procesor je imao potencijal da se nađe u iPhone 16 seriji 2024. godine.

Međutim, otkazivanjem iPhonea SE 4 se postavlja pitanje da li će performanse Appleovog procesora biti jednake Qualcommovim. Stoga su se šanse da Qualcommov procesor pokreće iPhone 16 dodatno povećale, što je suprotno predviđanjima da će Qualcomm početi gubiti narudžbe povezane s iPhoneom 2024. godine.

Ovakvim razvojem događaja bi Qualcomm nastavio isporučivati procesore Appleu najmanje do 2025. godine, a to znači nastavak njegove dominacije na globalnom tržištu procesora namijenjenih mobilnim uređajima.

Razlog otkazivanja iPhonea SE 4 navodno se krije u slaboj prodaji prethodnih modela.