fbpx
More

  Aplikacija siguran put do planinskih vrhova: Teslićanin Ognjen Lazić prvi u svijetu osmislio novi vid obuke alpinista

  TESLIĆ – Spajanjem hobija i zanimanja mladi inovator, programer i student iz Teslića Ognjen Lazić osmislio je prvu i za sada jedinu aplikaciju na svijetu koja za cilj ima da obuči planinare i da podstakne ljude da više vremena borave u prirodi na bezbjedan i kvalitetan način.

  Da realizuje svoju ideju i izgradi aplikaciju Ognjenu je pomogao lokalni planinarski klub “Očauš”, čiji je član već duži niz godina.

  Lazić je za Glas Srpske ispričao da je prvo detaljno istražio da li takva aplikacija već negdje postoji, dodajući da mu taj posao nije bio naporan i da mu je pričinjavao zadovoljstvo.

  – Tragali smo za informacijom da li igdje ima tako nešto ili bar slično i zaključili smo da nema. Tako da je ova aplikacija prvi vid takve teorijske obuke planinara – kazao je Lazić.

  Prema njegovim riječima, izradom ove aplikacije budućim planinarima, a i onima koji to već jesu, omogućeno je da zadato gradivo prelaze ličnim tempom i svojom voljom, a potrebna je samo registracija koja sadrži korisničko ime i lozinku. Lazić kaže da je tehnički dio izrade aplikacije zahtijevao oko dvije sedmice konstantnog rada, ponekada čak i više od 12 sati dnevno.

  – Za razliku od tehničkog dijela dosta više vremena je trebalo da prikupimo sav potreban materijal za pitanja i mape. Za to su nam bila potrebna oko dva mjeseca – kazao je Lazić. Objašnjava da aplikacija sadrži mape i obuke koje su u suštini kvizovi, a trenutno ih ima tri.

  – To su prva pomoć, planinarenje i kampovanje, a u planu je preživljavanje – kazao je Lazić.

  Svaka ta obuka kada se pokrene izbaci kviz od deset pitanja i u svakom pitanju je jedan tačan odgovor, nakon kojeg se pruža objašnjenje o tom odgovoru i temi i na taj način korisnici mogu nešto više da nauče.

  – Drugi dio aplikacije sadrži 27 mapa. Riječ je o mapama planinarskih staza u Srbiji, BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori – ističe Lazić.

  Ovaj mladić kazao je da je zadovoljan kako su ljudi prihvatili njegovu aplikaciju i da je proteklih desetak dana, od kada je ugledala svjetlo dana, primao samo riječi hvale.

  – Ako se neko bavi planinarenjem, možda se ne bavi kampovanjem ili nema dovoljno znanja iz prve pomoći, a pomoću aplikacije uvijek se nešto novo nauči i svako može pronaći nešto što ga zanima – kazao je Lazić.

  Vodič planinarskog kluba “Očauš” iz Teslića Dejan Škrebić je rekao da bi sva planinarska društva trebalo jednom godišnje da održe teorijsku planinarsku obuku, ali u većini slučajeva to se ne dešava zbog nedostatka prostora i uslova te se obuke praktikuju direktno na izletima. On ističe da će se uz ovu aplikaciju situacija promijeniti.

  – Ovo što je Ognjen uradio nama puno znači, zato što na neki zanimljiviji način približava članovima planinarskih društava svu teoriju koju bi trebalo da im ispredajemo. Mi smo zadovoljni aplikacijom i očekujemo da će je naši članovi sa zadovoljstvom koristiti – kazao je Škrebić.

  Prodaja


  Ognjen Lazić kaže da još nije razmišljao da proda svoju aplikaciju u inostranstvo, ali da se to u budućnosti može promijeniti.

  – O prodaji nismo još razmišljali, ali naravno da u budućnosti postoje neke indicije. U tom slučaju dodatni rad bio bi neizbježan, prije svega radili bismo na lokalizaciji aplikacije i prilagođavanju jezika te uspostavljanju saradnje sa stranim planinarskim savezima i klubovima – kazao Lazić.

  srpskainfo.com

  Istaknuto

  Tešanj Connected – brže i lakše do posla sa nama

  Uz najnoviju platformu do lakšeg i bržeg zapošljavanja, Tešanj Connected! Šta je Tešanj Connected?

  Najnovije vijesti

  Prva bh. kamp prikolica nagrađena na gotovo svim sajmovima

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Nakon luksuzne jahte, majstori brodogradnje iz Viteza pripremili...

  Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Objavljen tender za prodaju hotela IgmanKantonalna agencija za...

  Težak udes na autoputu kod Visokog: Vozilo na krovu

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Na autoputu Visoko - Sarajevo došlo je do teške...

  Upozorenje / Kupci, oprez: Iz trgovina se povlači riba u konzervi, prodaje se i u BiH

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je obavijestilo potrošače da je...

  Slične vijesti