Amerikanci spremaju nove sankcije: Da li je Bevanda novi “pik”?

Sjedinjene Američke Države ove godine značajno su proširile listu sankcija za zvaničnike s područja Bosne i Hercegovine, a kako nezvanično saznajemo uskoro bi trebala biti proširena.

Posljednji na listu je uvršten federalni premijer Fadil Novalić (SDA) jer je “koristio podatke o penzionerima do kojih je došao preko službenog položaja kako bi slao pisma u kojima je navodio svoja postignuća i obećavao povećanje penzija u zemlji u kojoj pitanje penzima ima jaku političku važnost”.

Odavno postoji šala u političkim krugovima da Sjedinjene Američke Države vode računa o zastupljenosti konstitutivnih naroda BiH čak i na crnoj listi. Zbog toga se već počelo špekulisati da će naredno ime na listi OFAC-a biti iz reda hrvatskog naroda.

Favorit je, kako nezvanično saznajemo, trenutni ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda iz HDZ-a koji je tokom ovog mandata blokirao određene procese iz svog domena.

Njemu bi se kao razlog mogao navesti odlugovlačenje procedura i blokiranje odluke o izdvajanju novca za održavanje Općih izbora, što predstavlja podrivanje demokratskih procesa i Dejtonskog mirovnog sporazuma. Zbog Bevandinog nečinjenja na kraju je morao reagovati visoki predstavnik Christian Schmidt.

Još u maju ove godine, Glas Amerike u svom videu je naveo da lider HDZ-a radi u interesu Rusije i protiv interesa građana BiH jer opstruira održavanje ovogodišnjih izbora koji su bili zakazani za 2. oktobar. Također, spomenut je i HDZ-ov ministar finansija Vjekoslav Bevanda koji je i poslije ovog upozorenja odbio izdvojiti novac za održavanje izbora.

“Sjedinjene Američke Države se jasno protive aktuelnoj politici Čovića i HDZ BiH”, precizno je rečeno.

Pod sankcijama Washingtona od ranije su Milorad Dodik, Milan Tegeltija, Tijana Tegeltija, Gordana Tadić, Mirsad Kukić, Marinko Čavara, Asim Sarajlić, Diana Kajmaković, Fadil Novalić…

Amerikanci spremaju nove sankcije: Da li je Bevanda novi "pik"?
Amerikanci spremaju nove sankcije: Da li je Bevanda novi "pik"?

izvor : klix.ba