AKO SE ZUKANU RATUJE NEKA IDE U AFGANISTAN I SIRIJU

Predsjednika DNS-a Nenada Nešića zaboljele su izjave ministra odbrane BiH Zukana Heleza, koji je poručio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da se urazumi te da je lako zapaliti fitilj, nakon što je Vučić govorio o RS kao o državi. Nešić je rekao da Helez može ići Afganistan i Siriju ako mu se ratuje, da ga u tome neće zaustavljati, ali da tuđa djeca neće biti njegovo topovsko meso.

Nešić je rekao i da Helez posebno ne može prijetiti upotrebom Oružanih snaga, Agencije za istrage i zaštitu BiH, Graničnom policijom, jer te institucije u svom sastavu imaju po jednu trećinu Srba iz RS. On naveo da je jasno da Helez, kao i “svaki mali i nedorasli političar, želi da fascinira birače SDP-a time što će prijetiti Srbiji”, saopšteno je iz DNS-a.

“Bilo bi dobro da ode u Novi Pazar, Sjenicu, Tutin i vidi puteve, bolnice, škole, sportske dvorane koje je izgradio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i da nauči kako Srbija vodi računa o svakom svom građaninu, a imao bi priliku i da nauči o poštovanju drugih, suživotu i toleranciji. Čovjek se uči dok je živ”, rekao je Nešić.
On je dodao i da je “Helez proteklih godina bio zauzet tučama, pa vjerovatno zbog toga nije imao vremena da čita Ustav BiH”

“Da je stigao da pročita Ustav BiH našao bi odredbu da entiteti imaju pravo da uspostave specijalne i paralelne odnose sa susjednim državama. To pravo je RS iskoristila i sklopila takav sporazum sa Srbijom i to pravo joj ne može oduzeti niko, pa ni Helez”, ukazao je Nešić.On je izrazio žaljenje što Helez svojim predstavama bruka BiH, ali i pokazuje, kako je rekao, nevjerovatnu dozu neiskrenosti prema svom narodu

Kada pročitam u medijima njegove izjave, ne mogu da vjerujem da je to isti onaj čovjek koji iza kamera, nama srpskim ministrima, priča sasvim druge priče”, rekao je Nešić.Prema njegovim riječima, Helez je iza kamera “fasciniran” predsjednikom RS Miloradom Dodikom, te da tvrdi da je on “lider regiona”, kao i da mu je “žao što Bošnjaci nemaju takvog lidera”.“Iza kamera u nebo diže napredak Srbije i ekonomske projekte priznajući da je Srbija za BiH velesila u svakom pogledu. A kada se upale kamere vidimo drugog Zukana. Ne čudi od čovjeka koji je pravosnažno osuđen za laganje na sudu. Ko laže državu, lako mu je lagati narod”, rekao je Nesic

Crna hronika