More
  spot_img

  Akcija “Kruna”


  Policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) od ranih jutarnjih sati vrše pretrese na 18 lokacija širom Bosne i Hercegovine u okviru akcije “Kruna”.

  Postupajuća tužiteljica Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, nalazi se na terenu u Banja Luci, gdje koordinira rad policijskih djelatnika SIPA, UIO i entitetskih policijskih struktura, u aktivnostima pretresa osumnjičenih za kaznena djela poreznih utaja u velikim iznosima.

  Pretresi se vrše na ukupno 18 lokacija, na području više gradova u oba entiteta i Brčko Distriktu BiH, a odnose se na pretrese prostorija i kapaciteta dvije zaštitarske firme.

  Prema nezvaničnim informacijama, pretresi se vrše u prostorijama firme “Sector Security” koja je bila u vlasništvu banjalučkog biznismena Slaviše Krunića koji je ubijen.

  Aktivnosti su usmjerene na više pravnih osoba i poslovnica koje su meta ovih aktivnosti.

  Pretresi kapaciteta zaštitarskih agencija, vrše se u Banja Luci, Prijedoru, Gradiški, Doboju, Bijeljini, Trebinju, Palama, Sarajevu, Brčko Distriktu, Tuzli, Zenici, Mostaru, Vitezu, Livnu, Bihaću, Sanskom Mostu i Kozarcu.

  Poduzeća i osobe osumnjičene u ovom predmetu pod istragom su zbog kaznenog djela porezne utaje ili prijevare iz članka 210. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

  Prema prikupljenim dokazima, radi se o poreznim utajama, izvršenih putem poslovanja navedenih zaštitarskih agencija, koje su predmet istrage, a radi se o utajama u velikim novčanim iznosima.

  S obzirom da su aktivnosti u tijeku, Tužilaštvo BiH u ovom trenutku ne može dati više informacija za javnost i medije.

  “Navedene aktivnosti predstavljaju nastavak odlučne borbe protiv kaznenih djela iz oblasti finansijskog kriminala, kojima se nanosi šteta svim građanima BiH”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

  n1

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci