Ahmed Lindov: Bosna mi je majka, a Norveška žena

Ahmed Lindov u januaru ove godine ušao je u parlament Norveške. Ovaj momak, porijeklom iz BiH, tačnije Hrasnice pored Sarajeva, rođen je 1993. u izbjeglištvu u Splitu, a nakon nekoliko mjeseci našao se u Norveškoj, u kojoj je, nakon tri decenije, stigao do najviše zakonodavne institucije.

Lindov je za “Avaz” rekao da svoj uspjeh najviše duguje norveškom socijaldemokratskom sistemu.Bez ičega- U Norvešku smo stigli praktično bez ičega i, zahvaljujući uvjetima koje nam je osigurala ta država, ja danas ovdje imam svoju firmu, svoju kuću i priliku da živim život koji sam izabrao.

To mogu zahvaliti socijaldemokratskim principima na kojima je ova država napravljena – istakao je Lindov.Zbog toga za njega nije bilo dileme da li da postane član Laburističke stranke, danas vladajuće u Norveškoj, koja je ključno utjecala na oblikovanje ovakve države.-

Mislim da, kad ti Bog da malo više, trebaš dijeliti s onima koji imaju manje. Uvijek sam se volio baviti politikom i uvijek me nerviralo u društvu Bosanaca to što nisu voljeli pričati o politici, a žalimo se što se usvajaju neke stvari koje su loše po nas. I onda sam, još 2012., odlučio da se aktiviram i promijenim nešto za našu zajednicu – kazao je Lindov.

Iskoristiti potencijalVeliko mjesto u njegovoj politici zauzima Bosna i Hercegovina.- Meni je Bosna majka, a Norveška mi je žena. Majku ne biraš, ženu biraš. Kad igra BiH protiv Norveške, ja sam uvijek u plavom dijelu tribina.

Danas (jučer, op. a.) baš imam javljanje u parlamentu gdje ću govoriti o potrebi da BiH dobije zapadnu podršku. Također, odranije radim na sporazumu o drumskom prijevozu robe između Norveške i Bosne i Hercegovine, koji bi uskoro trebao biti ratificiran, što će uveliko olakšati uvoz robe iz BiH u Norvešku, i obratno, iz čega će znatno veću korist izvući BiH – naveo je Lindov.

Ovaj političar, međutim, navodi da BiH radi vrlo malo na lobiranju u ovoj zemlji.- Odnosi Norveške i BiH su dobri, ali su formalni. Nismo nimalo iskoristili potencijal. BiH vrlo malo radi na lobiranju, a nema ni neku jasnu politiku.

Najbolji način, po meni, da ojačamo saradnju je preko ekonomije, prvenstveno kroz privlačenje norveških investicija u BiH, i na tome ću aktivno raditi – rekao je Lindov.

Čišćenje snijega

Lindov nam je rekao koja je, prema njegovom mišljenju, ključna razlika u razmišljanju jednog prosječnog Norvežanina i Bosanca.- Jedan naš bivši ambasador u Norveškoj bio je izuzetno ljut zato što se u Norveškoj ne čisti snijeg.

Žalio se gradu Oslu, pa je dobio službeni odgovor da se snijeg ne čisti zato što se ne može nigdje baciti. Budući da u sebi sadrži mnogo soli, zagadit će okolinu, bilo da se baci u more ili na neku livadu. Strpjet ćemo se dok se snijeg ne otopi, pa makar nam bilo i teško, ali nećemo žrtvovati okoliš.

To je ključna razlika. Oni razmišljaju 1.000 godina unaprijed, a mi samo da nam danas bude dobro – prepričao je Lindov zanimljivu anegdotu koja svjedoči o razlici u mentalitetima.

avaz.ba