Afera “Lažne diplome” trese USK, upleten je i politički vrh? – “Čak 148 lažnih inžinjera, pravnika…”

Samo zajedno možemo osigurati da naše obrazovanje očuva integritet, pozivaju iz Naše stranke, dok u partijama pod čijim pokroviteljstvom se trgovalo diploma šute.

Nakon što je nedavno potvrđena optužba protiv aktera trgovine diplomama u Visokoj međunarodnoj školi Cazin, jedina stranka u USK-u koja se oglasila o ovom problemu je Naša stranka, što je bilo i očekivano, s obzirom na to da su oni i tokom istrage radili performans “trgovanja znanjem” među građanima na korzu u Bihaću. Kantonalni odbor Naše stranke izrazio je duboku zabrinutost povodom potvrđivanja optužnice, a zbog izdavanja 148 lažnih diploma iz škole Vita-plus u Cazinu.UNIŠTAVANJE DRŽAVE- Etički i moralni principi obrazovnog sistema u USK-u ozbiljno su narušeni, na što smo i mi i brojni građani ranije upozoravali. Posebno je zabrinjavajuća činjenica da je prvooptuženi u ovom slučaju bivši visoki funkcioner stranke A SDA (sadašnja NES), koji je obavljao odgovorne političke funkcije u vrijeme počinjenja djela za koje je optužen, što otvara još veću sumnju u umiješanost i odgovornost tadašnje i sadašnje vladajuće stranke u USK-u u ovaj slučaj, navodi se u njihovom saopćenju.Obrazovanje je temelj svakog napretka i razvoja društva, a izdavanje lažnih diploma predstavlja direktnu prijetnju integritetu našeg obrazovnog sistema, upozoravaju iz NS-a, te pozivaju sve nadležne organe i institucije da procesuiraju odgovorne osobe i poduzmu oštre mjere protiv svih koji su uključeni u izdavanje lažnih diploma.

Probajte izračunati koliku su štetu nanijeli državi i društvu ljudi koji su prodali i koji su kupili diplome! Čak 148 lažnih profesora, ekonomista, pravnika, inžinjera. Najveći, najstrašniji, najgori izdajnici i podrivači državnih temelja su upravo ovi ljudi! Ako u jednoj državi uništiš ili samo poljuljaš školstvo i znanje, uništio si državu!, navela je Šeherzada Delić iz Naše stranke.Ona predlaže da se nastrožije kazne kako oni koji su diplome prodavali, tako i oni što su ih kupovali. Dalje smo se raspitali šta će biti sa 148, te ko zna koliko još lažnih diploma.

Dosta tih diploma je već poništeno. Ministarstvo će poništiti ostatak po pravomoćnosti krivičnog postupka. Nema podataka je li neko smijenjen sa dužnosti. Poništavanje će biti oglašeno u Službenom glasniku, baš kao što je to već učinjeno sa diplomama koje je izdavala Multilingua iz Sanskog Mosta, saznajemo iz Ministarstva obrazovanja USK-a.

Podsjećamo, radi se o školi iz Žurnalove afere koja je okončana blagim kaznama za aktere, ali ipak osuđujućom presudom.Što se tiče aktera iz ove druge najveće afere u USK-u, njima je već krenulo nabolje kada je VSTV suspendirao postupajućeg tužioca Adnana Tulića a zbog pokrenute istrage protiv njega zbog boračkog kredita za vikendicu, koji je dobio kao član šehidske porodice.KOLEKTIVNI ODMORO svemu tome i više zatražili smo odgovore na nekoliko ključnih pitanja od Tužilaštva u Travniku, koje vodi predmet protiv Tulića.

Obavještavam Vas da se zaposlenici Kantonalnog tužilaštva SBK-a Travnik nalaze na kolektivnom godišnjem odmoru do 14. 8. 2023. godine. Trenutno rade samo dežurne službe, te će Vam odgovor biti dostavljen po povratku sa godišnjeg odmora, odgovorila nam je referentica Marijana Vukić-Pašić.A do tada sam tužilac Adnan Tulić pripremit će i žalbu, nakon složene istrage koju je doveo do potvrđene optužnice.

oslobodjenje.ba