More
  spot_img

  Advokat Senaida Begića: Jednom nogom je u zatvoru, čekamo odgovor Ustavnog suda po apelaciji


  Kantonalni sud u Zenici je u aprilu 2021. godine izrekao drugostepenu presudu u predmetu protiv Senaida Begića, tadašnjeg poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i bivšeg direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK, kojom je Begić osuđen na dvije i po godine zatvora.

  Kako je tada navedeno u presudi, u vrijeme dok je obnašao funkciju direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK od 2012. do 2016. godine nezakonito je zapošljavao, nepropisno vršio refundaciju troškova liječenja u inostranstvu, zloupotrebljavao naknade za troškove prijevoza i kupio skupocjeni mobitel koji po odlasku s funkcije direktora nije razdužio.

  Senaid Begić je tada govorio da je riječ o montiranom procesu, a danas su se pojavili novi detalji vezano za ovaj slučaj. Naime, SDP BiH je danas objavio na svom sajtu da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv tadašnjeg inspektora FUP-a, kojeg oni smatraju odgovornim za navodno montiranje procesA.

  Advokat Senaida Begića: Jednom nogom je u zatvoru, čekamo odgovor Ustavnog suda po apelaciji
  Advokat Senaida Begića: Jednom nogom je u zatvoru, čekamo odgovor Ustavnog suda po apelaciji

  “Moćnici koriste pravosuđe za svakodnevnu politiku”

  Za novonastale okolnosti kaže:

  – Novonastale okolnosti oko vođenja istrage protiv krim inspektora, koji je frizirao dokaze i napravio tako temelje optužnice, naravno da bi trebale da se odraze na predmet. Ako ništa drugo, da bar dođe do ponovljenog postupka. Trenutno mi samo pravimo planove i čekamo stav Ustavnog suda po apelaciji. Ako bi stav bio pozitivan u novom postupku bi to promijenilo sliku svega i vjerujem da bi to dovelo do drugačijem stava suda i u konačnici do oslobađajuće presude. Ova presuda je nakaradna, osuda je za nešto što je smiješno i svi su znali da je to politički montiran proces. Senaid Begić je pred zatvorom, praktički jednom nogom u zatvoru .

  Na pitanje da li je pravno moguće odgađanje izdržavanja kazne dok Tužilaštvo BiH ne postupi u predmetu protiv tadašnjeg inspektora FUP-a Dautbegović je rekao:

  – Ne znamo dnevni red sljedeće sjednice Ustavnog suda, ali moguće je da ćemo tražiti privremenu mjeru da se primjena ove kazne odgodi do konačnog stava po ovoj krivičnoj prijavi. Teško je reći sigurno šta će se desiti, ali treba naglasiti da su građani zgroženi montiranim krivičnim procesima. To je utisak vremena u kojem živimo da se moćnici na vlasti koriste pravosuđem za svakodnevnu politiku i rješavaju se njima nepodobnih ljudi. Sud je pristao da u tome sudjeluje i donese presudu koju mi osporavamo i za koju kažemo da je nepravedna. 

  AVAZ  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci