More
  spot_img

  Adis Ahmetović iz Berlina: Rezolucija Bundestaga otvara vrata za status kandidata BiH u EU

  Njemački političar bh korijena, poslanik Bundestaga Adis Ahmetović ocijenio je uspješnom današnju sjednicu Bundestaga na kojoj je usvojena rezolucija “Podrška Bosni i Hercegovini na putu ka boljoj budućnosti”, te odobreno slanje njemačkih vojnika u BiH. 

  Adis Ahmetović iz Berlina: Rezolucija Bundestaga otvara vrata za status kandidata BiH u EU
  Adis Ahmetović iz Berlina: Rezolucija Bundestaga otvara vrata za status kandidata BiH u EU

  Njemačka je ovim dokumentom kao glavne krivce za stanje u BiH označila Milorada Dodika i Dragana Čovića, oštro se usprotivila separatističkim politikama, te odlučno podržala suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao budućeg kandidata za članstvo u EU.

  Rezolucija otvara vrata

  U razgovoru za “Avaz” Ahmetović ističe da je Njemačka po prvi put, kroz svoj Parlament, odlučila javno i čvrsto stati iza BiH.

  – Rezolucija posvećena BiH nije dobila podršku samo od vladajuće poslaničke grupe koju čine SPD, Liberali i Zeleni, nego čak i od CDU/CSU. Samo da znate, to je sestrinska partija HDZ-a u Hrvatskoj i BiH. Ta rezolucija ima značaj za Njemačku, Evropu, a specijalno za zapadni Balkan i BiH. 

  Mi smo danas jasno rekli da nećemo dozvoliti da neko radi na cijepanju države ili da stvara treći entitet, te da su BiH i zapadni Balkan dio evropske familije, da trebaju biti dio EU i da ih na tom putu trebamo podržati. Ta rezolucija otvara vrata i stvara novi put da BiH dobije status kandidata za članstvo u EU – kaže Ahmetović.

  Rezolucijom se traži jačanje državnih institucija, te demokratizaciju države što podrazumijeva osudu i protivljenje svim nacionalističkim politikama. Njemačka će raditi i na tome da izbori u oktobru budu održani bez manipulacija, te da njihovi rezultati budu poštovani.

  Garancija mira

  – Već smo čuli da postoje pojedini političari koji će nastojati delegitimirati te izbore. Mi stojimo iza izbora u oktobru, jer je visoki predstavnik Kristijan Šmit već upotrijebio bonske ovlasti kako bi osigurao njihovo finansiranje. On će dobiti našu podršku, jer izbori su najvažniji instrument demokratije. A nakon toga ide daljnji rad, specijalno za BiH, da BiH bude jedna država koja ima sistem kao i svaka druga evropska država. 

  Nijedna država u Evropi, čak ni u svijetu, osim Libanona možda, nema taj etnički separatizam, gdje etnička pripadnost odlučuje o tvom demokratskom pravu. To se treba promijeniti. Nema veze koji evropski princip BiH preuzme, svaki je bolji od ovog kojeg ima danas – ističe Ahmetović.

  Osim političkim reformama Njemačka je danas i zvanično potvrdila da će, sa partnerima, stajati iza mira i sigurnosti u BiH, jer nakon deset godina ponovo vraća svoje vojnike u ovu državu.

  – Oni neće biti samo dekoracija, oni će biti tu da osiguraju sigurnost i demokratiju. To je i jasan signal da ne može više Rusija ili neka druga autokratija prijetiti BiH. Treća dimenzija je civilni sektor. Želimo ojačati mladost, slobodne medije, kritične, pluralističke medije, te da je svako jednak pred zakonom. I svakako, onaj ko bude radio na cijepanju države dobiće sankcije – kaže Ahmetović.

  Delegacija Njemačke u Potočarima

  Ahmetović otkriva da sutra dolazi u Sarajevo, gdje će razgovarati o usvajanju odluka i zakona da bi BiH dobila status kandidata EU. Zajedno sa njemačkom ministricom za Evropu Anom Lirman (Anna Lührmann), izaslanikom njemačke vlade za zapadni Balkan Manuelom Saracinom (Sarrazin) i zamjenicom predsjednika Bundestaga Ajden Ezouz (Aydan Özoğuz) on će u ponedjeljak prisustvovati obilježavanju 27. godišnjice genocida u Srebrenici i dženazi 50 žrtava genocida u Potočarima.  

  AVAZ

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci