4 lokacije koje vrijedi posjetiti u BiH prema preporuci TripAdvisora

682

Ako i vaš odgovor na pitanje: “kakav ti je plan nakon završetka pandemije?” probudi želju da odgovorite :“Želim putovati!” na dobroj ste adresi. 

Naime, jedan od načina borbe protiv stresa i anksioznosti koje je možda uzrokovala samoizolacija je zadržati nadu, gledati naprijed u budućnost i planirati sljedeće travel destinacije. 

To nas je motiviralo da zavirimo na TripAdvisor, koji je u osnovi knjiga gostiju i prvi instinkt za kojim posegnemo kad poželimo spakovati kofer, istražiti nove ili iznova posjetiti destinacije koje nas pune energijom, gdje smo i pronašli listu od top četiri mjesta koja vrijedi posjetiti u Bosni i Hercegovini. 
Bosna i Hercegovina nudi pregršt prirodnih ljepota, bogatu povijest i bogat sadržaj, a vjerujemo da će i vas ove preporuke insprirati za jednodnevni ili višednevni izlet u ove predivne bh. gradove i lokacije. Otkrijte ih u nastavku. 

NACIONALNI PARK UNA

Započnite svoju turneju po Bosni i Hercegovini u Nacionalnom parku Una koji je jedno od područja sa najviše bioraznolikosti na Balkanu. 
Vrhunac posjete Nacionalnom parku Una nedvojbeno će biti Štrbački buk, zapanjujući vodopad visok dvadeset pet metara, okružen razglednim vidikovcima gdje možete posmatrati i fotografisati kristalno čiste slapove koji kaskadno ulazi u vrtložne bazene. 

Foto: @ma_petite_blog

Foto: @dahlianadirah
 

Foto: @enjoy.bosnia.herzegovina

BAŠČARŠIJA

Krenite ulicom Ferhadija i usput obavite odličan shopping, a zatim svratite do starog grada i prelijepe sarajevske Baščaršije. Ovdje ćete naći džamije sa zadivljujućim munarama, užurbane uličice sa tradicionalnim rukotvorinama poput bakrenih tanjura, džezvi i bakrenih čajnih setova te obilje cafea na otvorenom za ispijanje domaće ukusne kave.

Foto: @danggtracie

MOSTAR 

Korisnici ove platforme se slažu sa mišlju da postoji jedno mjesto koje ne smijete propustiti u Bosni i Hercegovini, a to je očaravajuće rodno mjesto pisca Alekse Šantića, Mostar.
Ova destinacija je omiljeno mjesto mnogih posjetitelja zbog njegovog slikovitog Starog mosta koji svojim lukom grli rijeku Neretvu u središtu starog grada. 
Pogled na Stari Most posebno je dojmljiv tijekom zlatnog sata, kada sunce spušta sjajne zrake na raznobojna pročelja iz okolnih kafića i restorana.

Većina posjetitelja provodi svoje vrijeme u Mostaru istražujući stari grad u kojem se nalaze mjesta poput tradicionalnog hamama, muzeja, džamije i tržnice jer upravo u njima se krije čitav kaleidoskop originalnih, umjetničkih djela, nakita i ručno rađenih proizvoda, što je idealna prilika da svoj dekor obogatite jednim od lijepih suvenira.

VODOPAD KRAVICA

Nedaleko od Mostara, u blizini Ljubuškog, krije se još jedna neizostavna destinacija, a to je vodopoad Kravica na kojem vrijedi provesti čitav, sunčan dan uz rijeku Trebižat, gdje se voda slijeva u duboke smaragdne bazene. Prizor je apsolutno čaroban jer gusta nadstrešnica mahovine i zelenila uokviruje vodopad koji se najbolje vidi sa jedne od okolnih pješačkih staza, iz čamca ili čak možete uživati u slapovima ako doplivate do njih.

bonjour.ba