Zatraženi snimci iz sudnice: Tužilaštvo istražuje Dodikove prijetnje tužiocima, saslušavaju se sudski policajci i svjedoci

Tužilaštvo BiH provjerava prijetnje koje je Milorad Dodik, predsjednik RS i lider SNSD-a, uputio tužiocima ove institucije Nedimu Ćosiću i Nives Kanevčev na ročištu o izjašnjenju o krivnji 16. oktobra ove godine.

Krivična prijavaPrema informacijama “Avaza”, Dodik je prijetio i vrijeđao postupajuće tužioce koji su protiv njega podigli optužnicu, prije svega Nedima Ćosića, protiv kojeg je podnio i krivičnu prijavu.Predsjednik RS uputio je pogrdne riječi tužiocima prilikom ulaska u sudnicu, dok je Ćosiću poručio:

“S tobom ću se posebno obračunati.”Saznajemo da je Tužilaštvo BiH, tačnije tužilac koji je određen da radi na provjerama, jutros zvanično tražio od Suda BiH da mu se dostave snimci sa sudskog ročišta, tačnije snimak iz sudnice. Osim toga, Tužilaštvo BiH već je saslušalo nekoliko sudskih policajaca koji su bili ispred i unutar sudnice, a svjedočili su Dodikovim prijetnjama. Iako, kako saznajemo, nije počelo snimanje u sudnici, jer zvanično počne tek nakon ulaska sutkinje u prostorije, postoje osobe koje su posvjedočile šta se tačno desilo i šta je i kome Dodik tačno rekao.

Odbio ustati

Provjerava se i šta je Dodik rekao Ćosiću i prije ulaska u sudnicu šest, gdje je ročište održano.Lider SNSD-a, podsjećamo, odbio je ustati u sudnici, a nije se želio ni izjasniti o krivici.

On je optužen za nepoštivanje odluka Kristijana Šmita (Christian Schmidt), visokog predstavnika u BiH. Suđenje mu je zakazano za 22. novembar.

avaz.ba